Društvo

Sve o sistemu semafora: Šta stoji u uputstvu koje su škole danas dobile i kako se menjaju modeli nastave

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/08/2021

-

15:23

Sve o sistemu semafora: Šta stoji u uputstvu koje su škole danas dobile i kako se menjaju modeli nastave
Sve o sistemu semafora: Šta stoji u uputstvu koje su škole danas dobile i kako se menjaju modeli nastave - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Zoran Žestić, Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Nastava će od 1. septembra, posle dužeg vremena, prvi put početi regularno u školskim klupama. Časovi će trajati 45 minuta, ali će đaci i nastavnici biti u obavezi da nose maske, navedeno je u stručno-metodološkom uputstvu Ministarstva prosvete, u koji je Euronews Srbija imao uvid. 

Ovo uputstvo su, nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba, danas dobile sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a u njemu je precizirano šta znači model semafora - odnosno kakve su konkretno zelene, žute i crvene zone i, u odnosu na to, kako se primenjuju ta tri modela nastave.

Zelena zona za osnovne škole

Ukoliko se škola nalazi na teritoriji opštine koja je u zelenoj zoni, primenjuje se prvi model nastave u osnovnim i srednjim školama. To podrazumeva da se nastava organizuje regularno - časovi traju 45 minuta, odeljenja se ne dele. Preporuka je da svako odeljenje ima svoju učionicu i da nema promene učionica - kabineta. 

Žuta zona za osnovne škole

Ukoliko se lokalna samouprava nađe u žutoj zoni, to podrazumeva da sve osnovne škola na toj teritoriji prelaze na drugi model nastave.

U Uputstvu, u koje je Euronews Srbija imao uvid, stoji da drugi model nastave podrazumeva da se za učenike nižih razreda osnovne škole (od prvog do četvrtog), kao i peti i šesti razred, organizuje neposredna nastava u školi. Za učenike sedmog i osmog razreda primenjuje se kombinovani model nastave.

Kombinovani model nastave za učenike sedmog i osmog razreda podrazumeva da se odeljenje deli na dve grupe ukoliko ima više od 16 učenika. Model podrazumeva da učenici jedan dan provedu u školi, a drugi uz nastavu na daljinu. To bi u praksi značilo da jedna grupa odeljenja neposredno ide na časove u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom i smenjuju se na nedeljnom nivou. 

Preporuka je da učenici koji prate nastavu na daljinu da to bude u realnom vremenu preko dostupnih platformi za učenje ili putem drugih elektronskih kanala komunikacije. Ocenjivanje po ovom modelu nastave se ostvaruje kada su učenici u školi. 

Za učenike nižih razreda, kada se škola nađe u žutoj zoni, nastava se organizuje neposredno. Časovi se skraćuju na 30 minuta. Odeljenja se dele u dve grupe. Grupe dolaze u dve termina. Primera radi prva grupa dolazi od 8 do 10.45, a druga od 11.15 sati.  Ukoliko su odeljenja manja od 16 učenika, časovi se ne skraćuju već traju 45 minuta. 

Unsplash

 

U Uputstvu je navedeno da ukoliko se odeljenja dele, đaci imaju četiri časa dnevno, a između svake grupe obavezna je dezinfekcija učionica. Obavezni predmeti realizuju se neposredno u školi, dok se izborni programi mogu realizovati u školi ili putem nastave na daljinu.

Crvena zona za osnovne škole

U Uputstvu se navodi da se kombinovani model nastave može primenjivati za učenike petog i šestog razreda kada se lokalna samouprava nalazi u "crvenoj zoni".

Ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni osnovne škole prelaze na treći model nastave, a to znači obrazovno vaspitni rad putem nastave na daljinu. 

"Čas traje 45 minuta i putem nastave na daljinu realizuju se svi obavezni predmeti i izborni programi", navodi se u Uputstvu i dodaje da pri odabiru platforme za učenje treba voditi računa o njenim karakteristikama i dostupnosti. 

Časovi snimljeni na RTS planeti su podrška realizaciji obrazovno-vaspitnog rada. Celodnevna nastava i produženi boravak realizuju se uz primenu svih epidemioloških mera. 

Zelena zona za srednje škole

U stručno-metorološkom uputstvu za srednje škole precirano je da postoje tri modela nastave. Direktni model nastave u školi, gde časovi traju 45 minuta uz primenu maski, distance, dezinfekcije prostora, primenjuju se ukoliko je na nivou lokalne samouprave zelena zona.

Žuta zona za srednje škole

Ukoliko je lokalna samouprava u žutoj zoni prelazi se na drugi - kombinovani model nastave. Kombinovani model se realizuje tako što se odeljenja koja imaju više od 16 učenika dele u dve grupe. Đaci jedan dan idu u školu, drugi dan prate nastavu na daljinu. Jedna grupa ide ponedeljkom, sredom i petkom u školu, dok je druga grupa utorkom i četvrtom, a naredne nedelje se rotiraju. 

Takođe, škola treba da se postara da se nastava na daljinu za učenike koji prate od kuće obavlja u realnom vremenu. Ocenjivanje učenika obavlja se kada su u školi.

Crvena zona za srednja škole

Treći model podrzaumeva da se sprovede potpuni prelaza na nastavu na daljinu, a odluka o tome donosi se ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni.

Šta znači sistem semafora

Škole su u obavezi da tesno sarađuju sa zavodima za javno zdravlje. Promena organizacije rada u školama obavlja se na osnovu odluke Tima za škole, koji čine predstavnici zavoda za javno zdravlje, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja.

Granične vrednosti procene rizika od prenošenja virusa korona dobijaju se ukrštanjem nekoliko parametara.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Osnovni pokazatelj je broj zaraženih na 100.000 stanovnika. U zelenoj zoni su opštine u kojima je broj zaraženih u periodu od 14 dana manji od 150 na 100.000 stanovnika. Procenat pozitivnih na PCR ili antigenskom testu da bude u poslednjih 14 dana manji od 6 odsto.

U žutoj zoni su opštine gde je broj novozaraženih od 150 do 299 u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika. Pozitivnost na testovima od šest do 15 odsto u poslednjih 14 dana u odnosu na broj testiranih.

U crvenu zonu ulaze lokalne samouprave koje imaju više od 300 pozitivnih na 100.000 stanovnika u pozitivnost na testiranju veću 15 odsto od ukupnog broja testiranih. Sve se meri na dvonedeljnom nivou.

Važan je i broj vakcinisani, a gleda se i broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju.

Od preventivnih mera u školi je obavezno nošenje maski i za učenike i za nastavnike, kao i da se održava fizička distanca. Važna je higijena ruku, ali i čišćenje i dezinfekcija svih prostorija u školi. Škole su u obavezi da uspostave saradnju sa zavodima za javno zdravlje.

Komentari (0)

Srbija