Društvo

Kako će izgledati nastava od septembra? Plan je spreman, čeka se "zeleno svetlo" od Kriznog štaba

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/08/2021

-

09:45

Kako će izgledati nastava od septembra? Plan je spreman, čeka se "zeleno svetlo" od Kriznog štaba
Kako će izgledati nastava od septembra? Plan je spreman, čeka se "zeleno svetlo" od Kriznog štaba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Planirano je da školska godina počne regularno, da časovi traju 45 minuta, da se odeljenja ne dele, ali da deca nose masku. Škole će biti u tri zone – zelena, žuta i narandžasta, a to podrazumeva da na kombinovani model nastave ili kompletno na onlajn prelaze samo one škole gde se pojavi vići broj zaraženih učenika. Ovaj plan MInistarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", treba da dobije zeleno svetlo na sledećoj sednici Kriznog štaba.

Međutim, pre nego što je sednica i zakazana epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je odlučeno da nastavava krene regularno, ali sa maskama.

U Ministarstvu prosvete ne žele u javnost o predloženom modelu nastave, jer on može da bude korigovan na sednici Kriznog štaba koja je planirana za narednu nedelju, što bi onda moglo da zbuni roditelje, đake i nastavnike.

Ministar prosvete Branko Ružić prošle nedelje imao je sastanak sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata, a nakon sastanka rekao je da se "teži redovnoj nastavi".

U Sindikatu obrazovanja Srbije kažu da im je prezentovan mogući način rada od 1. septembra ukoliko ga Krizni štab odobri.

"Predviđeno je da đaci krenu redovno u školu, da časovi traju 45 minuta uz poštovanje svih epidemioloških mera, a direktori će svakog utorka podnositi izveštaj školskoj upravi", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu tog sindikata.

Odeljenja se neće deliti, a svaka škola je u obavezi da prati broj zaraženih đaka i nastavnika i o tome utorkom šalje izveštaj školskoj upravi.

U sindikatu kažu da su škole, zavisno od broja zaražene dece, podeljene u tri zone - crvenu, narandžastu i zelenu. U školi koja je u zelenoj zoni nastava je regularna. Ukoliko broj inficiranih učenika i nastavnika bude između pet i 10 odsto škola je u narandžastoj zoni, a to podrazumeva kombinovani model nastave, gde se odeljenja dele i đaci su jedan dan u školi, a drugi prate nastavu onlajn.

Ukoliko je u školi više od 10 odsto zaraženih to podrazumeva da škola automatski prelazi u crvenu zonu i da svi učenici prelaze na onlajn nastavu.

Nastava redovna, časovi 45 minuta

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) rekao je za Euronews Srbija da bi prema njihovim informacijama sednica Kriznog štaba trebalo da bude u ponedeljak ili utorak. 

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"U Ministartvu prosvete smo obavešteni da bi školska godina trebalo da krene regularno, kao i da časovi traju 45 minuta. Naravno, u svakoj školi će se pratiti broj inficiranih, ali i broj zaraženih u jedinicama lokalne samouprave. Konačnu odluku o tome daće Krizni štab, ali pretpostavljamo da će se to i desiti. Posle toga ćemo ponovo imati sastanak u Ministarstvu gde ćemo znati tačne detalje", rekao je Jović.

Kaže da je Ministarstvo poslušalo predlog tog sindikata da se obavi decentralizacija, što bi značilo da u lokalnim samoupravamo gde nema puno zaraženih deca idu regularno u školu, dok bi u sredinama gde bukne epidemija prešli na onlajn.

"Drago nam je što će se pratiti situacija i što će škole moći pojedinačno da se isključe iz sistema i pređu na onlajn, a ne kao do sada - ajmo svi", naveo je on.

Brajković: Đaci treba da idu redovno u školu

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je najbolji model da đaci krenu regularno u školu, jer smatra da "nastava van škole nije nastava".

Navodi da đaci treba maksimalno, koliko god epidemiološka situacija dozvoli, da idu u školu i dodaje da je to stav sindikata, resornog ministarstva, ali i roditelja. 

Napominje da je posebno važno da se krene redovno zbog učenika petog razreda i prvog razreda srednje škole jer oni tek treba da se upoznaju sa nastavnicima, novim načinom rada, ali i novim drugarima.

"Živa reč nastavnika, veoma je važna za decu. Videli smo u prethodnoj školskoj godini da učenici one dane kada su onlajn računaju kao da ne idu u školu. Ne mogu da povezuju gradivo. A kakvo su znanje đaci poneli najbolje govori to što ove godine elitni fakulteti nisu dobili dovoljno studenata, jer deca nisu mogla da pokažu znanje na prijemnom", naveo je on za Euronews Srbija.

Predstavnicima sindikata na sastanku u Ministarstvu prosvete rečeno je da vakcinisani nastavnici neće morati da nose maske. U vrtićima je već doneta takva odluka, te vakcinisani vaspitači ne nose maske.

Komentari (0)

Srbija