Društvo

Devet ključnih informacija o početku škole: Većina đaka u klupama, časovi 45 minuta - počinje nova školska godina

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/09/2021

-

06:58

Devet ključnih informacija o početku škole: Većina đaka u klupama, časovi 45 minuta - počinje nova školska godina
Devet ključnih informacija o početku škole: Većina đaka u klupama, časovi 45 minuta - počinje nova školska godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U većini škola u Srbiji nastava danas počinje regularno, đaci su u školskim klupama i časovi traju 45 minuta, a maske su obavezne i za učenike i za nastavnike. Srednje škole u 15 opština, koje su u žutoj zoni zbog loše epidemiološke situacije, startuju sa kombinovanom nastavom - dan u školi, dan od kuće. 

U žutoj zoni našli su se – Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik. U Tutinu, koji je za sada jedini u crvenoj zoni, srednjoškolci su ostali kod kuće i časove prate onlajn.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je nastava u svim školama na Kosovu i Metohiji, koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete, takođe počela onlajn.

"Naknadno je razmatrana situacija sa školama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i Tim za škole doneo je odluku da tamošnje škole od 1. septembra krenu onlajn", kažu u Ministarstvu prosvete. 

Novina je i da nastava u svim školama ove godine, po prvi put, počinje intoniranjem himne. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je, predstavljajući ovu novinu, da je važno da "kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet".

Nova školska godina u uslovima pandemije korona virusa počinje i uz određena pravila, a Euronews Srbija donosi odgovore na devet pitanja koja se tiču funkcionisanja nastave, modela, epidemioloških mera, prelaska na onlajn nastavu...

1. Izveštaj svakog utorka

Škole će svakog utorka slati izveštaj o broju zaraženih učenika i zaposlenih. Taj broj će se ukrštati sa brojem zaraženih na nivou lokalne samuprave i Tim za škole (predstavnici ministarstva zdravlja i prosvete, Instituta Batut) procenjivaće u kojoj zoni su lokalne samouprave i koji model nastave će se primenjivati. Svakog petka do 12 sati roditelji i učenici će biti obavešteni po kom modelu će se raditi naredne nedelje.

2. Semafor sistem

Zavisno od epidemiološke situacije, opštine i gradovi mogu biti u zelenoj, žutoj, crvenoj zoni. Prelazak iz jedne u drugu zonu pratiće tri oblika nastave - direktni u školi, kombinovani - dan u školi, dan onlajn i i treći model koji predviđa kompletnu onlajn nastavu.

Osnovni pokazatelj u kojoj zoni su opštine je broj zaraženih na 100.000 stanovnika. U zelenoj zoni su opštine u kojima je broj zaraženih u periodu od 14 dana manji od 150 na 100.000 stanovnika. Procenat pozitivnih na PCR ili antigenskom testu mora da bude manji od šest odsto.

profimedia

 

U žutoj zoni su opštine gde je broj novozaraženih od 150 do 299 u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika. Pozitivnost na testovima od šest do 15 odsto u poslednjih 14 dana u odnosu na broj testiranih.

U crvenu zonu ulaze lokalne samouprave koje imaju više od 300 pozitivnih na 100.000 stanovnika u pozitivnost na testiranju veću 15 odsto od ukupnog broja testiranih. Sve se meri na dvonedeljnom nivou.

Važan je i broj vakcinisani, a gleda se i broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju.

3. Modeli nastave

Ukoliko se škola nalazi na teritoriji opštine koja je u zelenoj zoni, primenjuje se prvi model nastave u osnovnim i srednjim školama. To podrazumeva da se nastava organizuje regularno - časovi traju 45 minuta, odeljenja se ne dele. Preporuka je da svako odeljenje ima svoju učionicu i da nema promene učionica - kabineta. 

Ukoliko se lokalna samouprava nađe u žutoj zoni, to podrazumeva da sve srednje škole i sedmi i osmi razred osnovne prelaze na kombinovani model nastave - dan u školi, dan od kuće.

Za učenike nižih razreda osnovne škole (od prvog do četvrtog), kao i peti i šesti razred, organizuje neposredna nastava u školi.

Ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni sve srednje škole prelaze na treći model nastave, a to znači obrazovno vaspitni rad putem nastave na daljinu. 

"Čas traje 45 minuta i putem nastave na daljinu realizuju se svi obavezni predmeti i izborni programi", navodi se u Uputstvu Ministarstva prosvete školama i dodaje da pri odabiru platforme za učenje treba voditi računa o njenim karakteristikama i dostupnosti.

4. Maske

Maske su u školi obavezne i za učenike i za zaposlene. Nastavnici koji su potpuno vakcinisani, sa obe doze, ne moraju da nose masku. Stavljaju je samo ukoliko su sa učenicima ili kolegama na razdaljini manjoj od jednog metra.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

Maske su obavezne za nastavnike i učenike

Nevakcinisani nastavnici i ostali zaposleni u školi u obavezi su da nose masku. Takođe, predviđeno je i da učenici nose masku od ulaska uškolu pa sve do dolaska do svoje klupe. Masku stavljaju i kada razgovaraju ili odgovaraju, prilikom bilo kojeg kretanja van klupe - kada izlaze na odmor, do toaleta. 

Jedino ukoliko je obuhvat vakcinacijom među učenicima u jednom odeljenju veći od 70 odsto, učenici koji su primili cepivo nisu u obavezi da nose masku  tokom časa. U svim ostalim situacijama maska je neophodna. 

5. Ocenjivanje

Dilema među nastavnicima je bila kako će se ocenjivati učenici koji idu onlajn i da li pismeni i kontrolni zadaci mogu da se rade dok se nastava obavlja na daljinu. U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da se sve pismene provere (kontrolni, pismeni zadaci) obavljaju u školama, bez obzira na model nastave.

"Kada su u pitanju pismene provere, koje su kraće ili duže od 15 minuta ili ispitivanje učenika, to se uvek obavlja u školi bez obzira na model nastave. I to je sumativno ocenjivanje", navode u Ministarstvu prosvete.

Podsećaju da se učenik ocenjuje i na osnovu aktivnosti i rezultata rada, učestvovanjem u debatama, diskusijama, pisanju eseja, projektima, te je takvo ocenjivanje moguće i tokom nastave na daljinu.

6. Preventivne mere u školi

Škole su u obavezi da poštuju sve protivepidemijske mere. Roditelji, bake, deke i ostali koji dovode decu u školu ne ulaze u školu već decu dovode samo do ulaza u školsku zgradu ili do kapije školskog dvorišta, gde ih preuzima dežurni učitelj ili nastavnik.

Tanjug AP/Alastair Grant

Važna je higijena ruku učenika

Obavezni su čišćenje i dezinfekcija svih učionica, važna je higijena ruku učenika, kao i održavanje fizičke distance, koja može biti i manja od jednog metra.

Svaka škola u obavezi je da uspostavi komunikaciju i saradnju sa zdravstvenom službom, posebno Zavodima za javno uzdravlje.

7. Kada odeljenje prelazi na onlajn

Težnja je da niži razredi osnovne škole (od prvog do četvrtog), ali i peti i šesti razred što duže prate nastavu u učionicama, odnosno da ne idu na onlajn nastavu i ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni.

Za njih je predviđen kombinovani model koji podrazumeva da se odeljenja dele u dve grupe, časovi se skraćuju na 30 minuta. Grupe dolaze u dva termina. Primera radi, prva grupa dolazi od 08.00 do 10.45, a druga od 11.15 sati.  Ukoliko su odeljenja manja od 16 učenika, časovi se ne skraćuju već traju 45 minuta. 

U Uputstvu školama je navedeno da ukoliko se odeljenja dele, đaci imaju četiri časa dnevno, a između svake grupe obavezna je dezinfekcija učionica. Obavezni predmeti realizuju se neposredno u školi, dok se izborni programi mogu realizovati u školi ili putem nastave na daljinu.

8. Šta kada se pojavi zaražen učenik

Ukoliko se u odeljenju pojavi učenik zaražen virusom korona, on se izoluje, odlazi na lečenje, prati nastavu na daljinu, a ostala deca nastavljaju da prate nastavu u školi uz bavezne maske. 

Kada se u odeljenju pojavi dvoje ili više zaraženih učenika to je signal da je došlo do prenošenja virusa između đaka te celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu 10 dana. 

Ukoliko, pak više od 50 odsto učenika ne dolazi na nastavu u školu, škola kompletno prelazi na onlajn nastavu.

9. Da li roditelj može da zahteva da dete ide onlajn

Prošle godine roditeljima je ostavljena mogućnost da na lični zahtev mogu da dete prebace da nastavu prati onlajn. Tu mogućnost roditelji su uglavnom koristili ukoliko je učenik u riziku od kovida ili u porodici imaju člana koji boluje od nekih hroničnih bolesti, te je u riziku da razvije teži oblik kovida ukoliko se zarazi virusom korona.

To je moguće i ove godine, ali samo ukoliko je učenik u većem riziku od zaraze, ali je neophodno i mišljenje lekara.

"Ta opcija je rezervisana u slučaju da je učenik u većem riziku od kovida, ali na osnovu prethodno dostavljenog mišljenja lekara specijaliste", kažu u Ministarstvu prosvete.

Komentari (0)

Srbija