Društvo

Zeleno svetlo za novu školsku godinu: Šta o odlukama Kriznog štaba kažu prosvetni radnici, a šta roditelji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

22:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nova školska godina dobila je zeleno svetlo. Ona će početi po pravilima koja su važila i pre korone, što znači da časovi traju 45 minuta, ali i uz maske, koje se nose kada odgovaraju ili razgovaraju međusobno. I vakcinisani nastavnici mogu da skinu maske, ali samo kada su na dovoljnoj udaljenosti od đaka. Kako na ove odluke Kriznog štaba gledaju prosvetni radnici, a kako roditelji?

"Pored roditelja i nastavnika, čini mi se da su se i deca obradovala ovakvom početku školske godine, jer će se vratiti nekoj rutini koju su imali pre kovida", kaže za Euronews Srbija predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Kako kaže, sve je to bilo jako traumatično, kako za decu, tako i za roditelje i za nastavnike, koji su radili bar 50 odsto više jer su predavali i onlajn, i direktnu nastavu.

U školama je uveden "sistem semafora", što znači da će, na osnovu parametara koji uključuju broj zaraženih i vakcinisanih, prelaziti iz crvene u žutu ili zelenu zonu, a u odnosu na to će se i organizovati nastava.

Euronews Srbija

Nema definitivnih brojeva na osnovu kojih će se odlučivati u kojoj je zoni neka škola - sve se izračunava procentualno i zavisi od škole do škole, a u obzir dolazi nekoliko parametara.

Janković objašnjava da se tu ukršta više podataka - broj zaraženih, broj testova, broj vakcinisanih, i naravno zaraženih nastavnika i učenika.

Na osnovu toga, odlučuje se da li se eventualno prelazi na žuti model koji je, zapravo, bio prošle godine aktivan i podrazumeva jedan onlajn nastave, a jedan dan direktne nastave.

Crveni model podrazumeva potpuni prekid nastave i onlajn nastavu. Lokalna samouprava će vršiti presek brojki na svake dve nedelje, pa će se, na osnovu toga, praviti planovi o tome kako će se nastave u školama odvijati. 

"Svaka lokalna samouprava moći će da odluči posebno"

Važno je, ističe Janković, što će svaka lokalna samouprava moći da odluči o školama koje su na njenoj teritoriji.

U svakom slučaju, naglašava, neophodno je prepoznati važnost direktnog odlaska u školi.

"Pokazalo se da su se srednjoškolci, kada su bili na onlajn nastavi, ponašali kao da su na raspustu. Sa druge strane, neke statistike pokazuju i da oko polovine nastavnika nije znalo šta je trebalo da rade kada je upitanju onlajn nastava u maju 2020. godine", kaže Janković.

Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" rekla je za Euronews Srbija da roditelji nisu očekivali ovakvu odluku Kriznog štaba, ali su joj se nadali.

"Naravno, svi mi želimo da se sve što pre vrati u normalu, ali smo svesni da je virus ipak tu. Roditeljima je jako važno da odluke o promenama moraju doći ranije, i na vreme. Imali smo dve školske godine da vidimo kako šta izgleda, i kakvi sve modeli mogu da se uspostave", rekla je Soćanin.

Kada je u pitanju model semafora, naglašava da je to nešto što bi trebalo tek da se testira.

"Ukoliko se primeti da neke škole nemaju veliki broj zaražene dece, ne vidim zašto bi one bile zatvorene, a naročito kada su u pitanju deca nižih razreda i vrtići", kaže ona.

Euronews Srbija

Dodaje i da je neophodno videti kako će raditi dnevni boravci tokom kombinovane nastave.

"Nedostaju nam i neke informacije u vezi sa situacijama gde deca imaju kod kuće nekoga ko je hronični bolesnik ili nešto slično, da li roditelji i deca mogu tražiti da pohađaju nastavu onlajn", ističe Soćanin.

Promene u odnosu na prošlu godinu

Tokom perioda onlajn nastave, naglasila je, roditelji su najviše ukazivali na teret koji trpe, a naročito je ovo vidljivo kada su u pitanju porodice sa samo jednim roditeljem. 

"Takođe, kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju, njima je veoma značajno ne samo fizičko prisustvo u školi, već i podrška personalnog asistenta", kaže Soćanin.

I srednje škole će biti obuhvaćene sistemom semafora, a kako naglašava Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, postoje određene promene u odnosu na prošlu školsku godinu.

"Novine su vidljive kada je 'žuta zona' u pitanju. Đaci do 6. razreda će ići svi u školu, i časovi će trajati po 45 minuta, a neće biti podeljeni po grupama. Imaćemo učenike na okupu koliko god je to moguće. Možda se moglo nešto uraditi i po pitanju srednjih škola, bar da se prvacima to omogući kada škola pređe u žutu zonu, jer ovogodišnji drugaci tek sada upoznaju svoje odeljenske drugove", rekao je Markov za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

Nastavnici koji su vakcinisani neće morati da nose maske, trenutna je odluka. Međutim, on smatra da bi stvari ipak trebalo malo drugačije da se postave.

"Možda bi bila bolja opcija da učenici ne nose maske, osim kada pričaju, kao što je i do sada bio slučaj, a da ih nastavnici nose stalno, bili vakcinisani ili ne. Svakako, kada nastavnici uđu u učionicu i zatvore vrata, teško je kontrolisati ko od njih nosi masku", rekao je Markov.

Komentari (0)

Srbija