Društvo

Kon: Tražili smo kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, ali se o tome nije razgovaralo na Štabu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/08/2021

-

17:40

Kon: Tražili smo kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, ali se o tome nije razgovaralo na Štabu
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, ali i uvođenje kovid propusnica, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon za Euronews Srbija. 

On je rekao da se to nije našlo na dnevnom redu na sednici Kriznog štaba, koja je juče održana, već da je na dnevnom redu bio samo početak školske godine.  

"Na ovom sastanku smo tražili sve što inače pričamo na svakom sastanku. Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, ali i druge profesije. Tražili smo da se uvedu kovid propusnice. Inače smo pre toga, ali ne na Kriznom štabu, tražili da se za koncerte koji nisu odobreni jasno kaže da su u prekršaju. Nismo raspravljali o nekim drugim merama, ukoliko ne mogu da se uvedu kovid propusnice. To nije bilo na dnevnom redu. Na dnevnom redu je bio samo početak škole", rekao Kon.

Ključne naredne dve nedelje

Broj novozaraženih u Srbiji na dnevnom nivou stalno se povećava i več je prešao 2.300 inficiranih, a dr Kon kaže da su naredne dve nedelje ključne po tom pitanju.

"Mi imamo problem što ćemo imati maksimum broja zaraženih u vreme kada budu počeli da se stvaraju kolektivi, ne samo školski već i radni kolektivi. Ne znamo kako će dalje da bude. Prirodno bi sada trebali da budemo na maksimumu još ove dve nedelje, pa da kriva počne malo da se zaravnjuje i stabilizuje sutuacija. Međutim, to ne možemo sada da tvrdimo jer ne znamo šta će se dalje dešavati. Predstoji nam i povratak ljudi sa letovanja", pojasnio je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ističe da treba da prođe još par dana, da bi moglo da se vidi da li broj zaraženih usporava ili naglo raste, kao što je raslo u poslednjih nekoliko dana.

"Vrh talasa se očekuje početkom septembra, zapravo u prvih deset dana septembra. Posle ćemo videti kako će dalje rasti. Ja se nadam da će da uspori i da se stabilizuje u septembru, a kada će da počne da pada to zavisi od našeg ponašanja", rekao je on.

Značajna treća doza

Upitan da li se po matematičkom proračunu može reći koliko maksimalno zaraženih na dnevnom nivou može da se očekuje u ovom talasu, on je rekao da se "ne bi izjašnjavao po tom pitanju" jer je došlo do proboja imuniteta".

"Ja sam svojevremeno rekao da će u ovom talasu biti između 1.000 i 2.000 zaraženih na dnevnom nivou, a evo već sada smo prošli taj broj. Kada sam to govorio nisam bio svestan i nisam znao da dolazi do proboja imuniteta - ono što se dešava u Izraelu, da obolevaju i vakcinisani", naveo je on.

Napominje da virus tako cirkuliše i kroz vakcinisane i time omogućuje da se zarazi veći broj ljudi.

"Zato je sada treća doza veoma značajna u ovom periodu, jer ona može da stvori pravu barijeru. Očigledno je da pada zaštitni imunitet. Zna se kome je ona prvenstveno preporučena, ali svako može da je primi po ličnom zahtevu", zaključio je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija