Društvo

Škole čekaju zeleno svetlo za ekskurzuje, iz Ministarstva poručuju da odluku donosi Krizni štab

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/06/2021

-

18:32

Škole čekaju zeleno svetlo za ekskurzuje, iz Ministarstva poručuju da odluku donosi Krizni štab
Škole čekaju zeleno svetlo za ekskurzuje, iz Ministarstva poručuju da odluku donosi Krizni štab - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine osnovne škole u "niskom startu" čekaju zeleno svetlo za realizaciju ekskurzija i nastave u porirodi. Iz Ministarstva prosvete poručuju da se čeka odluka Kriznog štaba da bi putovanja mogla da se realizuju.

Pod velikim pritiskom su škole koje prošle godine nisu realizovale rekreativnu nastavu i ekskurzije zbog epidemiološke situacije, a uplaćen je novac. Roditelji opravdano traže ili da se realizuje putovanje ili da im se pare vrate. Škole su u problemu, jer novac nije na njihovim računima, već je uplaćen hotelima.

Zbog toga su neke od njih zakazale termine za putovanja, ali bez dozvole nisu mogli da ih realizuju.

Morali da otkažu putovanje

Roditelji učenika u Osnovnoj školi "Zaga Malivuk" u Beogradu revoltirani su što im je u poslednjem momentu otkazana rekreativna nastava koja je bilo planirana za 3. jun.

Međutim, postavlja se pitanje kako je neko uopšte mogao da zakaže putovanje u tom terminu, ako nema odobrenje resornog ministarstva i Kriznog štaba?

Direktorka Osnovne škole "Zaga Malivuk" Tamara Kovačević za Euronews Srbija kaže da je reč o nastavi u prirodi koja je trebala da se realizuje prošle godine, ali nije zbog epidemije. Centru dečjih letovališta uplaćen je novac, tako da nisu mogli da ga vrate roditeljima, već su realizaciju prebacili u ovu godinu.

Tanjug/Dušan Aničić

U školi Drinka Pavlović morali da otkažu rekreativnu

Tvrdi da su roditeljima morali da ponude neki termin, ali da na put ne bi krenuli bez odobrenja Ministarstava i Kriznog štaba. Pošto odobrenje nije stiglo - putovanje je otkazano.

"Kada se epidemiološka sitaucija malo popravila, mi smo pitanje realizacije nastave u prirodi, od prošle godine, vratila na dnevni red. Morali smo da imamo spremnu grupu kad bude Krizni štab dopustio putovanja. Imali smo neke usmene naznake da će od juna krenuti rekreativna nastava i nastava u prorodi. Naša grupa je imala termin ugovoren prošle godine, da to bude 3. jun. Pošto nije stiglo odobrenje morali smo da otkažemo putovanje, što je izazvalo negodovanje roditelja, što ja razume", navela je Kovačević.

Napominje da roditelji insistiraju da se sedmodnevna nastava u prirodi realizuje do kraja polugodišta - 22. juna, jer kad počne raspust svi imaju privatne planove.  Direktorka navodi da putovanje mogu realizovati samo ako odobrenje stigne do polovine juna u suprotnom moraće opet da ga pomere za narednu školsku godinu.

U toj školi čeka se odobrenje i za odložene ekskurzije. Ističu da je reč o dvodnevnim putovanjima i da su roditelji i đaci voljni da se one realizuju i krajem juna.  

U "Drinka Pavlović" ne planiraju putovanja

U Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" kažu da ove godine nisu planirali ekskurzije i rekreativnu nastavu. 

"Od sledeće školske godine, kada budemo normalno krenuli sa školom, ići ćemo i na ekskurzije. Nemamo nikakva dugovanja prema roditeljima. Kada je počela kriza prošle godine uplaćeni novac za ekskurzije bio je na našem računu, nismo nikome ništa transferisali, tako da smo roditeljima vratili novac", kaže direktor OŠ "Drinka Pavlović" Jole Bulatović.

Kako je rekao zvanično od Ministarstva prosvete nisu dobili odobrenje za ekskurzije, ni za matursko veče.

"Sada i da se odobre ekskurzije mislim da je nemoguće realizovati ih. Osim ako neko nije ranije zaključio ugovore, ali ne znam po kom pravnom osnovu jer je to bilo zabranjeno", pojasnio je on.

Čeka se odluka Kriznog štaba

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su za Euronews Srbija naveli da su uputili ranije školama dopise koji se odnose na način realizacije ekskurzije i nastave u prirodi, ukazujući na obavezu poštovanja mera bezbednosti i zaštite zdravlja u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija.

"Imajući u vidu upravo bezbednost učenika i zaposlenih, školama je sugerisano da u okviru školskih dokumenata planiraju realizaciju ekskurzija i nastave u prirodi kada se za njihovu realizaciju steknu u potpunosti bezbedni uslovi, odnosno nakon što o tome bude doneta odluka Кriznog štaba", navode u Ministarstvu prosvete.

Кada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, u Ministarstu navode da je važno imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.

Komentari (0)

Srbija