Društvo

Školama odobrene ekskurzije i nastave u prirodi, ali uz dva uslova

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/09/2021

-

11:26

Školama odobrene ekskurzije i nastave u prirodi, ali uz dva uslova
Školama odobrene ekskurzije i nastave u prirodi, ali uz dva uslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete je uputilo dopis školama da mogu da organizuju ekskurzije i nastavu u prirodi, ali uz dva dva uslova. U trenutnim epidemiolopkim uslovima Tim za škole zauzeo je stav da se ekskuryije mogu realizovati samo ukoliko su škole i sreduna u koju se putuje u zelenoj zoni. 

"Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred realizaciju putovanja (najranije sedam dana) i provere da li se škola nalazi u zelenoj zoni i da li se lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nalazi u zelenoj zoni", kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija.

Napominju da se epidemiološka situacija prati na dnevnom nivou i u slučaju pogoršanja doneće se i odgovarajuća odluka.

Semafor zone 

Da li su opštine ili gradovi u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni zavisi od više faktora. Lokalna samouprava je u zelenoj zoni ukoliko je broj novoinficiranih u poslednjih 14 dana manji od 150 na 100.000 stanovnika. Posmatra se i pozitivnost na PCR ili antigenskom testu, te ona mora biti manja od šest odsto od ukupnog broja testiranih u poslednjih 14 dana.

profimedia

 

Žuta zona podrazumeva da broj novoinficiranih bude u opsegu izmežu 150 i 299 na 100.000 stanovnika, kao i da procenat pozitivnih na testu bude manji od 15 odsto.

Opštine su u crvenoj zoni ukoliko je broj novozaraženih veći od 300 na 100.000 stanovnika i ukoliko je pozitivnost na testiranju veća od 15 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih.

Rezervacije za septembar 

U Centaru dečjih letovališta (CDL) za Euronews Srbija kažu da će prema trenutnim rezervacijama od 7. septembra do kraja septembra imati po smenama oko 1.000 đaka i oko 60 njihovih nastavnika koji dolaze na nastavu u prirodi i ekskurzije. U pitanju su škole iz Beograda.

"Njihov boravak zavisi od epidemioloških mera i odluke samih škola da li će đaci krenuti, jer odluku o tome donose škole. Među ovim rezervacijama imamo i zamenska putovanja, ali i nastavu u prirodi prema novim planovima škola za 2021/2022. godinu", poručuju iz Centra dečjih letovališta.

Kako kažu da li će se planirani boravak dece odložiti zavisi od odluke škole, odnosno korisnika koji žele da borave u objektima CDL, koji treba da realizuju nastavu u prirodi ili ekskurziju, ali i od slobodnih kapaciteta CDL.

Navode da se u CDL primenjuju dosledno sve mere zaštite od korona virusa koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i SZO - dezinfekcija objekta, mere koje se odnose na zaposlene i korisnike.

"CDL ima lekara koji je 24 sata prisutan u objektima, a sva deca pre puta imaju pregled lekara i sa zdravstvenim listama dolaze u naše objekte. Svi objekti CDL rade i poslovni procesi se odvijaju prema procedurama", navode u CDL.

Sa rekreativne se vratili zaraženi učenici

Pažnju javnosti prošle nedelje privukao je slučaj Osnovne škole "Milan Rakić", gde se sa rekreativne nastave koja je bila na Divčibarama početkom septembra vratilo 32 zaraženih učenika i četiri učitelja.

Učenici i nastavnici su na rekreativnoj nastavi bili od 22. avgusta do  29. avgusta, a bili su  smešteni u hotelu (94 učenika III, IV i V razreda i sedam  nastavnika).

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ranije su rekli za Euronews Srbija da sva deca imaju blažu kliničku sliku: povišenu telesna temperatura, malaksalost, gušobolju, promuklost, kašalj, povraćanje i ređu stolicu (kod par učenika). Svi oboleli se nakon pregleda lekara oporavljaju kod kuće.

Komentari (1)

Samo Baba

08.09.2021 12:04

Nije potrebno da samo dve tačke budu u zelenoj zoni. Šta ako treba preći nekoliko stotina kilometara, praviti pauze, a mesta na putu u crvenoj zoni!? Zaključak, staneš na pauzu, benzinska pumpa, recimo, tamo kontanimirano virusom i deca se zaraze baš na pumpi jer je pored njih neki zaraženi koji sipa gorivo, šta onda?

Srbija