Društvo

Kreću ekskurzije i rekreativne, iz MUP-a podsećaju da saobraćajna policija mora pregledati autobuse

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

11:24

Kreću ekskurzije i rekreativne, iz MUP-a podsećaju da saobraćajna policija mora pregledati autobuse
Kreću ekskurzije i rekreativne, iz MUP-a podsećaju da saobraćajna policija mora pregledati autobuse - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dučan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U cilju zaštite bezbednosti dece i nastavnog osoblja saobraćajna policija će u narednom periodu kontrolisati da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, imajući u vidu da predstoji period učestalijih đačkih ekskurzija i rekreativne nastave, saopštio je danas MUP.

Podseća da je organizator prevoza dužan da najkasnije u roku od 48 sati pre otpočinjanja prevoza obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih osoba koje učestvuju u izvođenju putovanja.

To je neophodno kako bi saobraćajna policija mogla blagovremeno da izvrši kontrolu svih autobusa i vozača. Pripadnici MUP-a će, dodaje se, dosledno kontrolisati da li autobusi i vozači ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece i neće dozvoliti otpočinjanje prevoza dece dok ne budu ispunjeni svi propisani uslovi.

Takođe, biće intenziviran nadzor u sedištima prevoznika, kako bi se sprečile i sankcionisale nepravilnosti koje su utvrđene u prethodnom periodu.

U slučaju saznanja da škole kao organizatori đačkih ekskurzija nisu blagovremeno obavestile MUP o realizaciji ekskurzije, biće obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti, dodaje se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Ministarstvo prosvete: Školske ekskurzije od sutra samo u Srbiji

Komentari (0)

Srbija