Društvo

Grad obezbeđuje besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, socijalno ugroženima dupli kompleti "jer nije bilo dogovora"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2023

-

15:35

Grad obezbeđuje besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, socijalno ugroženima dupli kompleti "jer nije bilo dogovora"
Grad obezbeđuje besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, socijalno ugroženima dupli kompleti "jer nije bilo dogovora" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd, kako je ranije odlučeno, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda, podsetio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. Sredstva za tu namenu planirana su budžetom za 2023. godinu.

Procedura će, kako je saopšteno, biti takva da će škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu.

Ovo je odluka Skupštine grada Beograda, doneta na predlog gradonačelnika Beograda, naglašava Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo dupli novac. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda”, precizirano je u saopštenju.

Kako se navodi, pravo na besplatne udžbenike imaće sva deca Beograda i to će biti olakšica za roditeljski budžet koji će im od nove školske godine obezbediti Grad.

Ministarstvo: Udžbenici za socijalno ugrožene

Ministarstvo prosvete obavestilo je danas roditelje učenika osnovnih škola da i ove godine  obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu.

Prijava se obavlja u školi do 10. aprila 2023. godine.Škole će preko razrednih starešina i učitelja,  putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge  zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju učenici iz materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, učenici osnovnih škola  koji su u  porodici treće  ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici sa izuzetnim sposobnostima.

Navode da Program besplatnih udžbenika sprovode od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. 

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara,a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88. 000 učenika.

Komentari (0)

Srbija