Društvo

Država sprema nacionalnu čitanku: Koristiće je i osnovci i srednjoškolci za više predmeta - šta treba znati o njoj

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/04/2023

-

14:43

Država sprema nacionalnu čitanku: Koristiće je i osnovci i srednjoškolci za više predmeta - šta treba znati o njoj
Država sprema nacionalnu čitanku: Koristiće je i osnovci i srednjoškolci za više predmeta - šta treba znati o njoj - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Umesto najavljenih nacionalnih udžbenika iz srpskog jezika, istorije, geografije, država će izdavati nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola. To je predviđeno izmenama Zakona o udžbenicima koji je na javnoj raspravi do 27. aprila. Nakon javne rasprave sledi usvajanje u parlamentu, a nacionalne čitanke naće se u đačkim torbama od 2024/25 godine.

Nacionalna čitanka neće imati status udžbenika, već će to biti obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine", navodi se u Nacrtu.

U njoj će biti sadržaji programa predmeta Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Likovna kultura i Muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Planirano je da se urade četiri čitanke. Jedna koja obuhvata sadržaje prvog i drugog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, zatim trećeg i četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Finansiranje iz budžeta

"Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije. Način i rokove dodele i vraćanja udžbenika i nacionalne čitanke koji se finansiraju sredstvima iz budžeta utvrđuje Vlada", navodi se u Nacrtu.

Dodaju i da lokalne samouprave mogu finansirati ili sufinansirati nabavku nacionalne čitanke, a o tome su dužni da obaveste ministarstvo najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine za narednu školsku godinu.

Euronews Srbija

 

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji formira autorski tim za pripremu nacionalne čitanke i to pojedinačno za svaki nivo izrade čitanke. Javni izdavač raspisuje javni poziv za izbor članova autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke.

"Autorski tim čine lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani. Javni izdavač raspisuje i javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke”, stoji u Nacrtu.

Recenzentska komisija

Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju
u izvođenju nastave.

Stručnu ocenu kvaliteta nacionalne čitanke daje komisija koju iz reda zaposlenih obrazuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Članovi neće imati pravo na naknadu. Ukoliko u Zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, angažovaće se druga stručna lica za odgovarajuću oblast. Kao i sve ostale udžbenike, i nacionalne čitanke na kraju odobrava ministar.

Predviđeno je da javni izdavač u roku od 15 dana od stupanja na snagu izmenjenog Zakona o udžbenicima raspiše javni poziv za izbor autorskih timova. Korišćenje nacionalne čitanke planirano je da počne od  školske 2024/25 godine. 

Ideja o nacionalnim udžbenicima iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije pojavila se nakon debate o filmu "Dara iz Jasenovca". Inicijativa je potekla od samog državnog vrha. 

Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i ministra prosvete Branka Ružića 1. marta 2021. godine dogovoreno je da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija