Društvo

Prvo takmičenje u sinhronom klizanju u Srbiji: Koliko je razvijena ova disciplina u našoj zemlji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2024

-

10:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Čak 144 klizačice pokazale su svoje umeće na ledu na prvom takmičenju u sinhronom klizanju u Srbiji u beogradskoj "Hali pionir". Uz tim iz Hrvatske "Zagrebačke pahuljice" takmičenje je imalo međunarodni karakter. 

"Sirene", "mačkice", "lutkice", samo su neki od imena timova sinhronih klizačica koje su pokazale šta znaju u ledenoj dvorani Pionir. 

Iz kluba sinhronog klizanja "Figures Sinhro" iz Beograda kažu za Euronews Srbija da pripreme za takmičenje ovog tipa nije nimalo lako, ali da entuzijazam crpe iz ljubavi prema ovoj disciplini na ledu. 

"Bilo je jako teško i izazovno, ali sve smo klizale na kraju savršeno kako je trebalo", prepričava nam Katarina Benković iz ovog kluba. 

Njena koleginica, Iva Čepić takođe je puna utisaka nakon takmičenja, ističući da njeno interesovanje za ovaj sport kod nje datira od detinjstva. 

"Uvek sam kao mala gledala klizačice kako je to elegantan sport i te šljokice i odela i haljine. Volela sam da idem na klizanje i onda sam postala deo ovog tima", objašnjava Čepić. 

Klizačice iz Hrvatske upotpunile takmičenje  

Tim iz Hrvatske - "Zagrebačke pahuljice" takođe su se takmičile. Klizačice iz ovog kluba, takmičile su se u dva tima i postigle impresivan rezultat. 

Kako su nam rekle, njihov klub postoji više od dve decenije, a nedavno su bili i domaćini svetskog prvenstva.

"Ja sam jako zadovoljna i ovo je nama takođe najbolje odrađen nastup u celoj sezoni", kaže za naš medij Lorena Šolja iz tima "Zagrebačke pahuljice".

Trenerka "Zagrebačkih pahuljica" Nataša Bahat ističe da je takmičenje u mnogim segmentima proteklo besprekorno.

"Odlična organizacija, za svaku pohvalu, pogotovo što je prvi put. Bilo je mnogo klizačica i puno publike i sve je bilo izvrsno", kaže naša sagovornica iz Zagreba. 

Kakvi su uslovi za razvoj ovog sporta u Srbiji?

Klub "Figures Sinhro" postoji svega tri godine. Iz kluba kažu dasu "krenuli od nule", dok danas mogu da se pohvale sa sedam takmičarskih timova. 

"Želja klizačica nas tera da im pružimo i znanja i umeća i jednostavno poklopile su nam energije", priča nam trenerka kluba "Figures Sinhro" Zlata Protić. 

Domaći klub je uz veliki napor uspeo da organizuje ovo prolećno takmičenje. Kako kažu, klizanje je kod mladih veoma popularno, međutim, tu popularnost ne prate i uslovi.

"Imamo samo jednu halu i borimo se oko termina. Za sada odlično funkcionišemo sa hokejašima i brzim klizačima, na raspolaganju imamo dva saa na ledu, i sve to fenomenalno napreduju s obzirom na to kakve uslove imamo", kaže osnivačica kluba "Figures Sinhro" Nataša Đoković.  

Najbliže zemlje koje imaju razvijeno sinhrono klizanje su Hrvatska i Mađarska, a iz našeg kluba kažu da iniciraju međunarodnu saradnju kako bi se taj sport razvijao i kako bi ovo takmičenje bilo samo početak za sva koja slede. 

Komentari (0)

Srbija