Društvo

Male boginje i u Novom Pazaru: Zašto je ovaj grad u posebnom riziku da se razbukti epidemija?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/04/2024

-

07:04

Male boginje i u Novom Pazaru: Zašto je ovaj grad u posebnom riziku da se razbukti epidemija?
Male boginje i u Novom Pazaru: Zašto je ovaj grad u posebnom riziku da se razbukti epidemija? - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su od početka godine registrovana 63 slučaja malih boginja. Najviše inficiranih je u Beogradu (44), a među obolelima je i 12 dece mlađe od šest godina. Osim Beograda, morbile su se pojavile i u Novom Sadu, Boru, Nišu, Vranju, Valjevu, Mionici.

Lekare posebno brine što je zaraza registrovana pre nekoliko dana i u Novom Pazaru. Male boginje su potvrđene kod nevakcinisanog deteta, uzrasta 16 meseci. Zabrinutost je opravdana ako se ima u vidu da je u Novom Pazaru vakcinisano svega 27,9 odsto mališana MMR vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti.

Za dobar kolektivni imunitet, koji ne dozvoljava širenje virusa, potrebno je da obuhvat vakcinisane dece bude veći od 95 odsto. Epidemiolozi kažu da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece MMR-om, te da je stvoren veliki "rezervoar" osetljivih osoba. To znači da može da bukne požar koji teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi.

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita vakcinacija, da male boginje nisu bezazleno oboljenje, da se dešavaju komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda.

Srbija je visoku cenu platila 2017/2018. godine kada je buknula epidemija malih boginja. Tada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim i četvoro dece uzrasta do pet godina. Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je oko 500 ljudi, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

Spahić: Brine nas što je malo vakcinisane dece 

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da ih brine to što je registrovan prvi slučaj malih boginja u Novom Pazaru, jer je reč o virusu koji se brzo širi, a u tom gradu je veliki broj nevakcinisane dece.

Profimedia

 

"Brine nas nizak nivo vakcinisane dece. Znamo da su morbile jako kontagiozan virus, koji može da izazove brojne komplikacije. Zato još jednom apelujemo na roditelje da vakcinišu decu i tako ih zaštite. Kod onih kod kojih se pojave prvi znaci bolesti da ih izoluju i odvedu kod lekara", rekao je Spahić za Euronews Srbija.

Naveo je da je sada trenutak da se roditelji "probude" i zaštite svoju decu od zaraze. Kako kaže već se beleži blagi porast vakcinisane dece prvom dozom MMR-a. Međutim, sve je to nedovoljno, jer je akumuliran veliki broj nevakcinisanih osoba.

MMR vakcina (štiti od tri zarazne bolesti- male boginje, zauške, rubeola) se prima u dve doze - prva u drugoj godini života, a druga doza pred polazak u školu. 

Iako lekari govore da je MMR vakcina bezbedna, mnogi roditelji više veruju laicima koji na društvenim mrežama šire neproverene informacije i povezuju MMR vakcinu sa autizmom.

Popović: Novi Pazar potencijalno žarište

Dr Dragoslav Popović, savetnik za imunizaciju kaže za Euronews Srbija da je Novi Pazar sa malim obuhvatom vakcinisane dece novo potencijalno žarište epidemije. 

"Svako mesto u kojem je obuhvat vakcinisane dece na tako niskom nivou, a postoji cirkulacija virusa u zemlji, je potencijalno žarište. To treba da bude snažan signal roditeljima da vakcinišu svoju decu", kaže Popović.

Profimedia

 

Lekari kažu da morbile ne treba poistovećivati sa varičelama, koje uglavnom prolaze bez komplikacija. Roditelji zaboravljaju da su male boginje opasna bolest koja nosi brojne rizike po dete koje se zarazi.

"Dokazano je da su male boginje virusno oboljenje koje se najbrže prenosi u populaciji koja nije zaštićena. Sama bolest je kao ruski rulet. Nikada ne znamo u kom pravcu može da krene. Moram da podsetim da smo tokom prošle epidemije imali 15 smrtnih slučajeva. To su pacijenti koji su premunuli i pored toga što su imali najbolju moguću bolničku negu u akutnoj fazi bolesti", naveo je Popović.

Podseća da male boginje dovode do brojnih komplikacija od upale pluća, zapaljenja mozga, do smrtnog ishoda. Popović ističe i da virus malih boginja generalno utiče na imunološki sistem deteta.

"Virus malih boginja u velikoj meri briše sav prethodni imunitet koji je dete dobilo tako što je preležalo bolest ili je imunitet steklo vakcinacijom. Znači, dovodi vas u situaciju da ste ponovo izuzetno osetljivi na bilo koju drugu virusnu ili bakterijsku infekciju za koje ste mislili da ste zaštićeni", rekao je on.

U Novom Pazaru je sada zapaljena varnica koja može da izazove ogroman požar, jer su male boginje virusno oboljenje koje se veoma brzo širi. Epidemija malih boginja bukti i u zemljama u okruženju - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji.

Komentari (0)

Srbija