Društvo

Šire se male boginje: Zaraza krenula iz Beograda, a sada inficiranih ima u Nišu, Boru, Vranju, Novom Pazaru

Komentari

Autor: S. T.

22/04/2024

-

14:37

Šire se male boginje: Zaraza krenula iz Beograda, a sada inficiranih ima u Nišu, Boru, Vranju, Novom Pazaru
Šire se male boginje: Zaraza krenula iz Beograda, a sada inficiranih ima u Nišu, Boru, Vranju, Novom Pazaru - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je od početka godine registrovano 63 slučaja malih boginja, saopštio je INstitut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut. Infekcija je pre nekoliko dana potvrđena i u Novom Pazaru, gde je najmanji obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom, koja štiti od morbila.

Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovana su 44 slučaja morbila. Među obolelima je 12 dece mlađe od šest godina, od kojih je desetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Male boginje potvrđene su kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine. Jedan slučaj potvrđen je kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano.

Morbile su potvrđene i kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci, ali i na teritoriji Južnobanatskog okruga. 

Male boginje registrovane su i u Boru, zatim su na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana četiri potvrđena slučaja morbila. Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice.

Zaraze ima i u Nišu, ali i na teritoriji Vranja gde je prijavljena porodična epidemija. Morbile su potvrđene i u Novom Pazaru kod nevakcinisanog deteta uzrasta 16 meseci.

Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.). 

Komentari (0)

Srbija