Društvo

OŠ Vladislav Ribnikar objavio IN MEMORIAM nastradaloj deci i čuvaru: "Obećali smo da ćemo ih čuvati"

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

18:17

OŠ Vladislav Ribnikar objavio IN MEMORIAM nastradaloj deci i čuvaru: "Obećali smo da ćemo ih čuvati"
OŠ Vladislav Ribnikar objavio IN MEMORIAM nastradaloj deci i čuvaru: "Obećali smo da ćemo ih čuvati" - Copyright Euronews/Nikola Bojčevic

veličina teksta

Aa Aa

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ta škola objavila je na svom sajtu "IN MEMORIAM" posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbeđenja, koji su ubijeni 3. maja prošle godine.

"Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspeli da ispunimo dato obećanje", stoji u posveti stradalim učenicima.

"I kako sada? Kako bez njih? Kako sa nama ranjenima? Kako sa decom koja su doživela strahotu koju ni jedno ljudsko biće ne bi smelo da iskusi? Ne znamo. Nisu nas učili. Niko od nas za ovo nije obučen. Jedino što znamo je da moramo. Zbog naše dece. Zbog naših Ribnikaraca i svih drugih. Koliko god bili tužni i ljuti, zbog njih moramo pronaći dobrotu i ljubav u svojim srcima. Jer ljubav i dobrota moraju biti njihov spomenik. Mržnja ih je ubila, a ljubav i samo ljubav može da ih spase, da nas spase! Naši, Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović trajno su obeležje naše škole zbog onoga što su bili i onoga što bi postali da nisu u svom uzletu prerano zaustavljeni. Neka im je večna slava!", poručuje škola u posveti stradalima na svoj sajtu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Podsetimo, osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja prošle godine u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

U pucnjavi, koju je otvorio maloletni učenik ove škole, ranjeno je šestoro dece i jedna nastavnica.

Osumnjičeni K. K. (13), koji je u 8.40 ujutru iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja škole, uhapšen je na licu mesta.

Imao je spisak učenika koje planira da ubije, a napad je planiran mesec dana, rekao je načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Nedavno je Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine.

U susret godišnjici, Viktimološko društvo Srbije takođe je pokrenulo je peticiju da se Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava proglasi 3. maj, dan kada je prošle godine počinjeno masovno ubistvo u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija