Aktuelno

Arhitekta: Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" treba sadržajno osmisliti, to je simbol, a ne zgrada

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

17:22

Arhitekta: Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" treba sadržajno osmisliti, to je simbol, a ne zgrada
Euronews/Vasilija Antonijević - Copyright Euronews/Vasilija Antonijević

veličina teksta

Aa Aa

Arhitekta i član Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u OŠ "Vladislav Ribnikar" Bratislav Tošković rekao je danas da ne postoji recept za Memorijalni centar i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već kao o mestu i o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

Tošković je rekao za "RTS" da su ove nedelje počeli radovi na postavljanju umetničke instalacije povodom godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik te škole ubio devet đaka i radnika obezbeđenja.

Dodao je da multidisciplinarni tim i radna grupa imaju zadatak da prvo osmisle komemoraciju koja će biti održana 3. maja, a potom i da osmisle ram za organizovanje međunarodnog arhitektonskog konkursa za Memorijalni centar.

"Prva faza je da osmislimo komemoraciju, radi se o procesu koji je zaista bio veoma intenzivan i u koji su svi bili uključeni. Krenuli smo sa skromnijom namerom da ono što se spontano dešavalo pre godinu dana u Ulici kralja Milutina, bolje organizujemo - te spontane aktivnosti koje su se dešavale nakon tragičnog događaja", istakao je Tošković.

Tošković je dodao da se posle toga ide Ulicom kralja Milutina prema Tašmajdanu i ta putanja će biti obeležena takođe na simboličan način - simbolom ptice - i onda se dolazi na Tašmajdan gde će se u toku celog dana odvijati razne aktivnosti.

Tošković je istakao da nema recepta za Memorijalni centar jer je svaki tragičan događaj priča za sebe i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već o mestu, odnosno o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

"To će se kasnije konkretizovati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, naš multidisciplinarni tim stvara ram i okvir kao i program za konkurs koji bi se organizovao, na koji bih očekivao da dođe više stotina različitih ideja i iz toga će se onda iskristalisati za drugi krug oko pet dobrih rešenja, koje bismo mi onda mogli da s autorima tih radova koordiniramo i da ih usmerimo da u sledećem krugu izoštre neke crte svog rešenja i da nam onda daju finalno rešenje", rekao je Tošković.

Dodao je da će to biti dug proces.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija