Društvo

Vesić: Gašenje požara u Vinči trajaće pet do sedam dana, nema opasnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2021

-

09:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dogašavanje požara na deponiji u Vinči je i dalje traje, i trenutno su na terenu tri vatrogasna vozila, sedam vatrogasaca i šest mašina, a uzrok se i dalje utvrđuje, rekao je za Euronews Srbija zamenik gradonačelnika Beogarda Goran Vesić i dodao da će se do kraja godine deponija prebaciti na drugo mesto, a ovaj deo grada rekultivisati.

Kako je rekao, požar na deponiji se nije desio prvi put, takve stvari se, kaže, inače dešavaju u svetu, ali je dodao i da dalje opasnosti više nema.

"To će trajati sigurno još pet-šest dana, sedam dana, i oni moraju da budu tamo sve dok ne budemo potpuno sigurni da je sve ugašeno, ali ne postoji nikakva opasnost po bezbednost ljudi", naveo je Vesić za Euronews Srbija.

Objasnio je da je reč o staroj deponiji koja je tu, kaže, od sedamdesetih godina, ali i da grad već izvesno vreme radi na tome da je ukloni.

"Deponija je potpisala parnterstvo sa francuskim i japanskim kompanijama koje će ubuduće sarađivati. Stara deponija se zatvara, rekultivisaćemo je i očekujemo da se sve to promeni do kraja godine. Novi otpadi ići će na novu deponiju gde će se obrađivati, što do sada nije bio slučaj", kazao je Vesić, i najavio da će se u narednih nekoliko godina Grad oformiti 17 reciklažnih dvorišta, kao i da će svaka opština imati bar po jednu.

Upitan da prokomentariše kvalitet vazduha, Vesić kaže da je prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kvalitet vazduha sada dobar.

"GZZJZ  je jedina nadležana institucija koja daje informacije o vazduhu a oni kažu da je sada kvalitet vazduha dobar. On jeste biio ugrožen tokom nedelje, ali je u istom danu došlo do poboljšanja. Grad će Zavodu dati i 50 novih mernih stanica, a oni će odlučiti na koji način će ih koristiti", kazao je Vesić.

"Deca su već dovoljno izgubila jer nisu išla u školu"

Što se prvog septembra tiče i početka školske godine, Vesić kaže da rekao da sve škole od 1. treba normalno da rade, kao i pre epidemije, i da za đake ne bi trebalo da važe pravila kao za druge građane.

"Jednostavno, u školama je moguće striktno sprovesti sve mere od nošenja maski, preko dezobarijera do merenja temperatura. Deca su sigurnija u školama više nego na privatnim okupljanima", rekao je Vesić.

"Niko ne razmišlja o socijaliziciji dece, imate prvake koji nisu upoznali druge. Imaćemo rupe u obrazovanju. Ako škole ne rade, roditelji ne mogu da ih ostave kući same, a to znači da imate direktan uticaj na privredu", dodao je Vesić za Euronews Srbija.

Grad Beograd je najavio besplatne udžbenike za decu prvog i drugog razreda, kao i tablete za decu od trećeg do šestog razreda.

"Pričali smo sa Ministartvom prosvete da se u budućnosti udžbenici zamene digitalnim. Ukoliko Grad to obezbedi, onda neće biti problema. Bolje da nose 300 grama težak tablet. Roditelji će biti pozvani od škole i dobiće od prvog do trećeg svoje tablete. 

Uskoro konkurs za besplatne udženike

Što se besplatnih udžbenika za prvi i drugi razred tiče, Vesić kaže da će se uskoro raspisati konkurs na koji će roditelji moći da se prijave.

"Mi ćemo narednih dana raspitasti konkurs za subvenciju četiri udžbenika: srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani jezik. Cena zavisi od izdavača do izdavača. Kada se raspiše konkurs, svaki roditelj će se sa potvrdom da mu je dete upisano i sa napomenom od kog izdavača, prijavljivati i mi ćemo na račun roditelja uplaćivati taj iznos. U proseku to će biti oko 6.000 dinara", kazao je on i rekao da je za narednu godinu u planu vrednosni vaučer sa kojim će roditelj ići kod izdavača koji će onda umanjiti cenu za taj iznos.

Komentari (0)

Srbija