Društvo

Požar u Vinči pod kontrolom, problemi ostali - kakav je kvalitet vazduha i šta je dovelo do paljenja deponije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2021

-

17:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Požar na deponiji u Vinči stavljen je pod kontrolu, a nadležni su saopštili da će nakon zatrpavanja zemljom, u narednih nekoliko dana biti i u potpunosti ugašen. Međutim, i pored toga ostali su brojni problemi, a ključno pitanje koje se sada vezuje za ovu deponiju jeste zagađenje vazduha i kakve je posledice požar ostavio u vazduhu koji udišu građani Beograda.

Iz grada kažu da je trenutni kvalitet vazduha dobar, dok sa druge strane deo opozicje, ali i stučna javnost navode da još uvek nema pouzdanih podataka o tome šta Beograđani zapravo udišu. Takođe, još jedno pitanje koje se nameće je kako je moguće da dođe do požara kojem je potrebno nekoliko dana da se ugasi.

Kako reporter Euronews Srbije koji je danas posetio ovu deponiju javlja, utisak u okolini  je isti kao što je bio i pre dva dana kada je požar i izbio. Velika količina gustog dima se širi i dalje i već se na samom prilazu deponiji ulazi u oblak dima.

Zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić rekao je danas za Euronews Srbija da je požar na deponiji u Vinči zapravo posledica višedeceniskog zanemarivanja ovog problema, ali i da će on biti uskoro rešen izgradnjom nove i zatvranjem stare deponije.

"Požar se neće dešavati ponovo, jer će deponija biti zatovrena. Vi znate da smo mi potpisali pre nekoliko godina sa francuskim i japanskim kompanijama saradnju. Stara deponija se zatvara, rekultivisaćemo je i očekujemo da se sve to promeni do kraja godine. Novi otpadi ići će na novu deponiju gde će se obrađivati, što do sada nije bio slučaj", kazao je Vesić, i najavio da će se u narednih nekoliko godina Grad oformiti 17 reciklažnih dvorišta, kao i da će svaka opština imati bar po jednu.

Euronews/Printscreen

 

Upitan da prokomentariše kvalitet vazduha, Vesić kaže da je prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kvalitet vazduha sada dobar.

"Gradski zavod za javno zdravlje Beograd  je jedina nadležana institucija koja daje informacije o vazduhu a oni kažu da je sada kvalitet vazduha dobar. On jeste biio ugrožen tokom nedelje, ali je u istom danu došlo do poboljšanja. Grad će Zavodu dati i 50 novih mernih stanica, a oni će odlučiti na koji način će ih koristiti", kazao je Vesić.

Lazović: Nemamo adekvatne i potpune informacije

Radomir Lazović iz organizacije Ne davimo Beograd kaže da građani do sada nisu imali adekvatne i potpune infomacije šta se događa u Vinči u trenutku kada je požar na deponiji buknuo.

"Mi smo otišli do deponije da vidimo o čemu se radi, jer kao građani nismo na vreme bili informisani o tome. Nismo bili ni adekvatno obvešteni o rizicima koji dolaze sa deponije. U razgovoru sa vatrogascima čuli smo da ovaj požar neće moći da se ugasi brzo, jer oni ne mogu da priđu do njega. Sada imamo to da se zagađenje širi po gradu", kaže Lazović.

Povodom navoda gradskih vlasti da su sada podaci o vazduhu zadovljavajući, Lazović kaže da oni navode informaciju o česticama koje zapravo nisu kancerogene i koje sada ne treba da budu u fokusu. Objašjava da, međutim, nema nikakvih informacija o tome koliko sada u vazduhu ima kanceroginih materija koja izlaze iz sadržaja koji je bio zapaljen.

Euronews TV

"Ne mere one materije koje se iz tog požara izdvajaju. Ono čime se hvale su PM čestice, koje su prouzrokovale toliko problema tokom zime, ali one nisu glavni problem. Problem su kancerogene materije i sve ostalo što se izdvaja iz tog plamena i širi se", kaže on.

Lazović dalje objašnajva da nema dovoljno informacija o tome šta građani zapravo udišu.

"Bojim se da se ovde kod nas tako nešto ne može izmeriti i to je glavni problem. Mi zapravo ne znamo koliko je tačno zagađenje. Ono što možemo da merimo i ono po čemu smo poznati jesu praškaste materije koje u ovom slučaju sada nisu veliki problem. One su bile upitne samo prvih dana, kada je Beograd smrdeo na paljevinu", kaže on.

Aleksandar Petrović

 

Upitan o tome da prokomentariše vest o tome da je ova oganizacija odgovorna za ovaj požar, Lazović kaže da nije iznenađen takvim komentarima.

"Reč je o niskom napadu i kakve veze mi možemo da imamo sa požarom. Čak nas jedan mediji optužuje da smo to uradili sa jednom evropskom poslanicom", rekao je on.

Božović: Zapuštenost deponije moguć uzrok požara

Geolog Branislav Božović rekao je za Euronews Srbija da je zapuštenost deponije u Vinči moguć glavni povod za izbijanje požara koji se i dalje gasi od nedelje.

"U situaciji kada se dogovara i ugovara da se stara deponija zatvori i počne nova, da se tako nešto desi to je već stvar zapuštenosti. Beograd i Srbija su mali za takve toksikološke incidente", kazao je Božović i dodao: 

"Za beogradski vazduh je ovo izuzetno opasno. Dim nije fikcija, već materija. On nosi sva moguća zagađenja. Sada gori sav otpad i mi ne znamo koja se jedinjena stvaraju".

Euronews

 

Nadležni tvrde da su uzroci požara visoke temperature, ali i specifična vrsta otpada zbog koronavriusa, a Božović kaže da to ne može da bude opravdanje i da je dodatno upitna činjenica da se na takav način odlagao medinski otpad koji ima veze sa koronavirusom.

"Sve može da bude uzrok, ali se onda takve stvari odlažu na poseban način. Oni ne bi smeli da dođu u takvu situaciju. O tome je takođe moralo da se brine", objasnio je on.

Komentari (0)

Srbija