Društvo

Proglašena vanredna situacija na deponiji Duboko kod Užica, Vujović: Sanacija će koštati 30 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2024

-

09:43

Proglašena vanredna situacija na deponiji Duboko kod Užica, Vujović: Sanacija će koštati 30 miliona evra
Proglašena vanredna situacija na deponiji Duboko kod Užica, Vujović: Sanacija će koštati 30 miliona evra - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija, izjavila je ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović prilikom obilaska ove deponije i dodala da se svi na terenu maksimalno trude da požar koji je izbio bude što pre lokalizovan ali, kako je istakla, to uz vremenske prilike i vetar, a naročito zbog činjenice da se požar nalazi na velikoj dubini, preko 15 metara, nije lako.

"Želela sam da dođem ovde da se na licu mesta uverim da sve se dobro odvija i funkcioniše, da imamo dovoljno mehanizacije. Mi svakako moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre, a onda da krenemo u radove da regionalni centar Duboko Užice napokon dobije svoj evropski i svetski standard i da bude najmodernija deponija u ovom delu Srbije", rekla je ona.

Istakla je da Vlada Srbije radi na tome da što pre modernizuje regionalne i reciklažne centre širom Srbije i da je Duboko kod Užica jedan od centara koji je prioritet, ali je i najkompleksniji.

"Ovde su problemi stabilizacija terena, kosine, Turski potok ispod deponije, dakle samo telo deponije i sve to iziskuje veoma obimne radove.Vlada Srbije je odlučila da ulaže, a sanacija ove deponije će koštati 30 miliona evra", navela je ministarka.

Napomenula je da deponiju Duboko koriste skoro dva okruga i upravo je zato i problematična, pošto sve vreme, iz sata u sat, prima otpad iz devet opština.

Prema njenim rečima to predstavlja problem, jer i kada se izabere izvođač i krene da se radi, deponija će i dalje biti aktivna.

"Dakle mi ne možemo da je zatvorimo i onda kažemo sada ćemo sve da sredimo, saniramo i stabilizujemo, nego će jedan deo ovog regionalnog centra uvek morati da radi", pojasnila je ona.

Najavila je da će tender za izvođača biti raspisan u narednih nekoliko dana i nakon njegovog izbora krenuće se u projektovanje, pribavljanje neophodne papirologije a radovi bi trebalo da počnu najkasnije do kraja godine, a verovatno i ranije, u septembru ili oktobru.

"Posle sanacije i modernizacije vek ove deponije biće minimum 20 godina", naglasila je Vujović.

Ona je zahvalila pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, štaba za vanredne situacije koji su na terenu, kao i republičkim javnim preduzećima i privatnim putarskim firmama koje su svoju raspoloživu mehanizaciju usmerile kako bi što pre bio ugađen požar na ovoj deponiji.

Komentari (0)

Srbija