Društvo

Potvrđeno za Euronews Srbija: Delta soj dominantan u Srbiji

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/08/2021

-

14:44

Potvrđeno za Euronews Srbija: Delta soj dominantan u Srbiji
Potvrđeno za Euronews Srbija: Delta soj dominantan u Srbiji - Copyright AP, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj koronavirusa dominantan je u Srbiji, potvrdila je za Euronews Srbija virusolog prof. Tanja Jovanović iz Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu gde se radi sekvenciranje virusa i praćenje njegovih mutacija.

"Čekamo da se očitaju sekvence poslednje grupe uzoraka, pa da damo i procenat", rekla je Jovanović. 

Delta varijanta potvrđena je prvi put u Srbiji 1. jula kod dva državljanina koja su se vratila iz inostranstva. 

Soj je veoma brzo postao dominantan u svim zemljama u kojima je registrovan. Njegova karakteristikaje da se lako prenosi i brzo širi. 

Kod originalnog soja virusa korona, koji je registrovan u Vuhanu u proseku jedna zaražena osoba zaražavala je dvoje ljudi, kod britanskog jedna je zaražavala četvoro, a kod delta soja jedna osoba može da zarazi šest do osam osoba. 

Ohrabruje da postojeće vakcine deluju protiv svih varijanti virusa. Međutim, u Srbiji je vakcinisano samo 50,2 odsto odraslog stanovništva, što je oko 40 odsto u opštoj populaciji.

Za kolektivni imunitet, koji bi sprečio dalje širenje virusa i suzbijanje epidemije, potrebno je 83 odsto stanovništva u opštoj populaciji da bude imuno na virus - vakcinacijom ili tako što su preležali bolest, rekao je ranije za Euronews Srbija Vladan Čokić, naučni savetnik u Institutu za medicinska istraživanja UB. Srbija je još uvek daleko od kolektivnog imuniteta

Povećan broj prvih pregleda

U Srbiji raste broj zaraženih virusom korona. U poslednja 24 sata testirano je više od 10.000 osoba, a pozitivno je bilo 752 ljudi.

Raste broj pregleda u kovid anbulantama. Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je u ambulanti Infektivne klinike utrostručen broj pregleda.

Raste i broj prvih pregleda u kovid ambulantama. U Domu zdravlja Vračar povećan je broj prvih pregleda u odnosu na pre dve nedelje.

"Povećan je broj prvih pregleda u kovid ambulti. Sada imamo za oko 30 odsto više pregleda nego pre 15 dana", kaže za Euronews Srbija Miroslav Dmitrović, direktor Doma zdravlja Vračar.

Slična je situacija i u ostalim kovid ambulantama. Samo u kovid ambulantama u Beogradu tokom poslednja 24 sata bio je 1.001 pregled.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Raste i broj pacijenata u kovid bolnicama. Trenutno je na bolničkom lečenju oko 700 bolesnika, dok je na respiratoru 15 osoba.

Simptomi delta soja

Delta soj virusa korona ima tipične simptome kao što su - kašalj, povišena temperatura, kratak dah, ali lekari kažu da se viđa sve više pacijenata sa simptomima kao što su upala sinusa, curenje iz nosa, bol u grlu.

Simptomi mogu nekada lako da se pomešaju sa alergijama ili prehladom koju roditelji dobiju od deteta iz obdaništa.

Međutim, ukoliko se jave bilo kakvi znaci prehlade, bez obzira na to koliko su blagi, treba se testirati i ograničiti kontakte dok ne stigne rezultat.

Komentari (0)

Srbija