Društvo

"Roditelji su ga čekali šest godina": U Narodnom frontu rođena prva beba iz zamrznutog embriona o trošku države

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/08/2021

-

19:38

"Roditelji su ga čekali šest godina": U Narodnom frontu rođena prva beba iz zamrznutog embriona o trošku države
"Roditelji su ga čekali šest godina": U Narodnom frontu rođena prva beba iz zamrznutog embriona o trošku države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front rođena je prva beba iz programa zamrzavanja embriona o trošku države. Na svet je stigao dečak težak 3.920 grama, a na putu je još deset beba koje su začete na isti način.

Profesor dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front" kaže za Euronews Srbija da je par iz Novog Pazara radio prvu vantelesnu oplodnju (VTO) u Narodnom frontu, koja nije uspela, ali je zamrznut višak embriona. U drugom pokušaju samo je odmrznut embrion i obavljen embriotrasfer. Žena je rodila zdravu bebu. Par iz Novog Pazara čekao je bebu šest godina.

Miković kaže da je prošle godine napravljena revizija kompletnog programa VTO, kao i da je formiran novi embriološki tim Odeljenja za vantelesnu oplodnju.

"Poslednjih godinu dana napravljen je značajan iskorak. Promenjen je pristup načina zamrzavanja i odmrzavanja embriona. Dobili smo kompletnu opremu od Ministarstva zdravlja koja nam je nedostajala", pojašnjava Miković.

Zamrzavanje viška embriona o trošku države olakšano je parovima koji se bore sa potomstvo. Zapravo, žene kroz sve faze neophodne za vantelesnu oplodnju prolaze samo prvi put kada im se zamrzava višak emriona. U svakom narednom pokušaju obavlja se samo embriotransfer.

"To je neuporedivo lakše za ženu u odnosu na ceo postupak. Tu se preskoči hormonska stimulacija koja je veliki atak na organizam, preskoči se punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija, što je intervencija koja se obavlja pod anestezijom sa mogućim komplikacijama", pojašnjava Miković.

Dupliran broj vantelesnih oplodnji

On je naveo da je visok i procenat uspešnosti ostvarenih trudnoća od odmrznutih embriona.

U "Narodnom frontu" je od početka godine urađeno 350 postupaka vantelesne oplodnje iz stimulisanih ciklusa, a Miković očekuje da će do kraja godine biti urađeno ukupno 550 vantelesnih oplodnji što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu kada je urađeno 260 VTO.

profimedia

 

"Prethodnih godina radilo se do 260 postupaka za celu godinu, a ove ćemo duplirati taj broj. To je je 550 kompletno stimulisanih ciklusa, od hormonske stimulacije do kraja", naveo je on i dodao da iz svakog drugog ostvarena trudnoća (uspešnost 50 odsto).

Pojašnjava da će broj VTO biti dupliran jer su kadrovski ojačani, a nabavljena je i nova oprema  - 17 malih inkubatora, tri velika, dve komore, jedan mikroskop za mikromanipulacije pri oplodnji, dva ultrazvuka. 

Umesto tri Narodni front sada ima pet embriologa i još dva na volonterskoj specijalizaciji, a na postupak VTO se čeka samo koliko je potrebno da par prođe pripremu.

Rekordan broj porođaja

U GAK Narodni front prošle godine rođen je rekordan broj beba, više od 8.000.

"Mi smo imali najveći broj porođaja od kada postoji klinika. To je zato što zbog korone nisu radila druga porodilišta u Beogradu. Imali smo skoro 8.000 porođaja, što je najveći broj porođaja od kada postoji klinika. Beba se rodilo više od 8.000, jer je bilo blizanaca", pojašnjava on.

Komentari (0)

Srbija