Društvo

Polarna svetlost iznad Srbije: Ovaj redak fenomen moći će da vidi sve do ponedeljka uveče, "kriva" je solarna oluja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/05/2024

-

09:35

Polarna svetlost iznad Srbije: Ovaj redak fenomen moći će da vidi sve do ponedeljka uveče, "kriva" je solarna oluja
Polarna svetlost iznad Srbije: Ovaj redak fenomen moći će da vidi sve do ponedeljka uveče, "kriva" je solarna oluja - Copyright Instagram/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Neobično jaka solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu mogla bi da izazove pojavu polarne svetlosti na našoj planeti ovoga vikenda i poremeti komunikacije.

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi Gardijan - od Irske i Britanije do Češke i Nemačke. Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost "aurora borealis" se sinoć mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije, zatim na Zlatiboru.

Uživali su sinoć u veličanstvenom prizoru svi koji su se našli na Zlatiboru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Fotografije na društvenim mrežama delile su se i iz Banata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

U Srbiji se polarna svetlost poslednji put videla u novembru prošle godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Polarna svetlost, Aurora borealis najčešće se viđa u skandinavskim zemljama, u Rusiji, na Aljasci, Islandu.

Upozorenje na jaku geomagnetnu oluju

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od  oktobra 2003. godine, preneo je AP. 

NOAA navodi da će se efekti geomagnetne oluje osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice. NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti.

Tanjug/AP/Arian Schuessler, The Globe Gazette

 

Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA. 

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode,  a ne za električne vodove u domovima. Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji.

Polarna svetlost bila je vidljiva u petak duž Istočne obale i na jugu SAD, preneo je Si-En-En (CNN). 

NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.  Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

 


 

Komentari (0)

Srbija