Društvo

Građani Užica protestvovali zbog aktivnog požara na deponiji "Duboko", tvrde da je u pitanju ekološka katastrofa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

11:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Građani Užica protestovali su zbog požara na deponiji "Duboko", koji još nije ugašen, sa zahtevom da se deponija zatvori, tužilaštvo reaguje, a rukovodstvo smeni. Ispred opštine okupili su se građani zbog, kako kažu, ekološke katastrofe.

Projektant deponije "Duboko", Velimir Mitrović, navodi da je istekla dozvola za deponovanje otpada na tom mestu pre dve godine, a da je ta praksa nastavljena na ilegalan i rizičan način, uprkos upozorenjima.

"Ministarstvo životne sredine nije preduzelo ništa. Čak i da, ako već to radi, da propiše određene mere bezbednosti, kako se to dalje može raditi, dok se ne napravi, ne proširi ta deponija preko Turskog potoka, dok se ne razviju tehnologije", rekao je Mitrović na protestu i dodao:

"Došlo je do nekih upozorenja u vidu malih sagorevanja i tako dalje i tako dalje. I onda, naravno, posle nagomilavanja ogromne količine otpada, došlo je do kritične mase, stvorila se kritična masa metana unutra, došlo je do eksplozije. U visokoj temperaturi počele su da se tope svi plastični materijali i oni sada gore", kazao je projektant deponije.

Učešće na protestu su uzeli i meštani, od kojih je Jovan Topalović rekao da od zahteva neće odustati,a to je zatvaranje deponije i rekultivacija prostora.

"Naši zahtevi, od kojih nećemo odustati, su zatvaranje deponije "Duboko", rekultivacija prostora, na tom prostoru gradnja memorijalnog kompleksa, da služi kao primer čemu dovodi neodgovorno upravljanje otpadom, da studenti celog sveta dolaze tu i izučavaju. Od javnog tužioca zahtevamo hapšenje i procesuiranje svih odgovornih koji su doveli do ove ekološke katastrofe", kazao je meštanin Jovan Topalović.

Podsećamo, na deponiji "Duboko", kraj Užica, pre pet dana ponovo je izbio požar posle odronjavanja dela smetlišta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija