Društvo

"Nema više - fali ti jedan papir", Ministarka Žarić Kovačević: Država građanima mora da bude dostupna 24 sata dnevno

Komentari

Autor: RTS

27/05/2024

-

09:02

"Nema više - fali ti jedan papir", Ministarka Žarić Kovačević: Država građanima mora da bude dostupna 24 sata dnevno
Jelena Žarić Kovačević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija odnedavno ima centralnu pisarnicu. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je da je reč o digitlanoj mreži i svemu što je suprotno zatrpavanju papirima i dokumentacijom.

"Država mora biti građanima na dugme, dostupna 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno i 365 dana u godini kako bi bili sigurni u državni sistem, istakla je ministarka.

Državni, pokrajinski i lokalni organi mogu elektronski da razmenjuju dokumenta i međusobno sarađuju u radu, jer to omogućava aplikacija pisarnica. Održane su obuke kako bi svi organi uprave počeli da je koriste, što je jedan od najznačajnijih koraka u reformi i digitalizaciji javne uprave.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je za RTS, da kada izgovorimo reč pisarnica, obično pomislimo na jednu veliku prostoriju koja je zatrpana papirima i različitom dokumentacijom.

"Zapravo, radi se o jednoj digitalnoj mreži i radi se o svemu što je suprotno zatrpavanju papirima i dokumentacijom. Reč je o centralizovanom sistemu koji će obuhvatiti državne organe kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, koji će biti obuhvaćeni jednim centralnim velikim sistemom i velikom bazom u kojoj će se nalaziti podaci koje će oni moći da razmenjuju, a naravno u korist građana i privrede koja sa državom komunicira“, rekla je Žarić Kovačević.

Dodaje da za građane neće biti mnogo komplikovano, već od izuzetnog značaja, ali pre svega biće od izuzetnog značaja i za kancelarijsko poslovanje, zato što se radi o elektronskom vođenju kancelarijskog poslovanja.

"Zaposleni će na brži i efikasniji način moći da obavljaju svoje poslove. Zbog toga što će svaka dokumentacija koja se sada papirološki radi moći da se radi elektronskim putem. Dakle, taj sistem će podrazumevati razmenu dokumenata, ali podrazumevaće i neke druge stvari na koje se mnogo više vremena trošilo ranije, kao što su potpisivanje, pečatiranje, dostavljanje", navela je ministarka.

Nema više čekanja u redovima

Kako kaže, što se tiče građana, oni mogu sada na jednom šalteru da pribave dokumentaciju koja im je potrebna.

"Nema više papirologije, nema više one čuvene rečenice 'fali ti jedan papir', nema više čekanja u redovima. Tako da je to mnogo važno i zbog odnosa između državnih organa i građana, jer zapravo država je tu da bi bila servis građana i da bi oni zajedno sa privrednim subjektima mogli da zadovolje svoje potrebe na najbrži i najkvalitetniji mogući način", dodala je.

Kada se govori o nekim inovacijama i o nekim novim sistemima u različitim oblastima, vi prvo za to morate da stvorite pravno utemeljenje, odnosno pravni okvir, napominje ministarka.

"Naravno, mi smo morali da menjamo naše zakonodavstvo u tom smislu. Mi smo najpre promenili Zakon o opštem upravnom postupku koji nam je upravo i omogućio tu elektronsku komunikaciju. I ono što je jako dobro, a što je išlo na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 2018. godine, jeste Zakon o elektronskoj upravi koji je omogućio da se putem interneta razmenjuje ta dokumentacija i putem te informaciono-komunikacione tehnologije“, rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija