Društvo

Brnabić: Obrazovanje je jedna od tema kojom će se Skupština posebno baviti

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

14:09

Brnabić: Obrazovanje je jedna od tema kojom će se Skupština posebno baviti
Brnabić: Obrazovanje je jedna od tema kojom će se Skupština posebno baviti - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić otvorila je Konferenciju o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima i poručila da parlament mora biti mesto koje će brinuti o svoj deci, da ima senzibilitet za talentovanu decu i da otvori mogućnost da se ona dalje razvijaju, kao i da mnogo aktivnije uzme učešće jer je, kako je naglasila, obrazovanje jedna stvar na agendi Skupštine kojom ćemo se posebno baviti, pogotovo kada je reč o talentovanoj deci.

Brnabić je rekla da su se danas okupili kako bi razgovarali o temi za koju, kako je navela, smatra da je jedna od najvažnijih u našoj zemlji, a to je podrška sistemu obrazovanja i dalje ulaganje u sistem obrazovanja, podrška svim školama u svim lokalnim samoupravama, kako najudaljenijoj opštini, tako i najvećem gradu u Srbiji, nastavnom kadru, od vaspitača do profesora.

"Ključno je to da podržimo svu decu u obrazovnom sistemu, a danas sa posebnim fokusom na to kako podržavamo onu najtalentovaniju, onu decu sa izuzetnim sposobnostima", rekla je Brnabić na otvaranju konferencije.

Brnabić je rekla da pored toga što je predsednica Narodne skupštine, takođe i predsedava Odborom za prava deteta i u okviru rada Odbora za prava deteta, rekla je da će se posebno baviti ovom temom.

"Zato što mislim da mi kao zemlja svakako ne možemo da dopustimo i nismo toliko bogati kao što nije ni jedna zemlja na svetu, da ne uložimo više u obrazovanje i da tu posebno talentovanu decu i mlade sa izuzetnim sposobnostima, da im ne pružimo odgovarajuću podršku i da na kraju krajeva od te podrške u budućnosti svi imamo benefit, svaki član ovog društva. Mi smo i dok sam bila u vladi preko dve godine radili na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, takozvanog ISPA, kako bi po prvi put na jednom mestu imali sve podatke o našem obrazovanom sistemu", navela je ona.

Ona je naglasila još jednom da je to tema koja je od važnosti za čitavo društvo i kao takva izuzetno važna da bude jedna od osnovnih tema i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"I na osnovu stručnog uputstva i onda dalje kroz analizu u okviru jedinstvenog informacionog sistema prosvete, mi smo videli da su rezultati već prilično očigledni. U decembru 2022. godine u osnovnom obrazovanju mi smo imali 535 učenika prepoznatih kao darovite, odnosno deca sa izuzetnim sposobnostima, koja su se obrazovala po individualnom obrazovnom programu za darovitu decu. U ovoj školskoj godini to je već 1.339 učenika osnovnih škola. Dakle, mi smo već napravili taj skok od 535 na 1.339 i zaista mislim da je ovo za svaku pohvalu i da ovako treba da nastavimo", rekla je Brnabić.

Ona kaže da se značajna promena desila i u srednjem obrazovanju.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"U decembru 2022. godine svega su 52 srednjoškolca pohađala nastavu u skladu sa individualnim obrazovnim programom za darovitu decu. U ovoj školskoj godini ih je 238. Najviše ih je upravo u prvom razredu srednje škole i to 113. I, naravno, kroz Jedinstveni informacioni sistem prosvete pratimo i specijalizovana odeljenja koje upisuju naši izuzetni učenici za širu javnost. Mnogo su poznatija ona specijalizovana odeljenja za računarstvo i informacione tehnologije. Mnogo nas o njima priča, ali, sa druge strane, ja mislim da je takođe jednako važno što smo mi uspeli da napravimo i specijalizovana odeljenja za one koji su nadareni za umetnost", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da u ovom trenutku postoji 112 srednjih škola, 50 umetničkih i 62 gimnazije.

"Imamo 826 specijalizovanih odeljenja i pohađa ih skoro 15.000 učenika, odnosno 14.375. U međuvremenu smo osmislili platformu 'Takmičari generacije' kako bi nagrađivali učenike osnovnih škola koje postižu rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima u svim oblastima. Tokom sedam godina dok sam bila predsednica vlade Republike Srbije, uvek mi se činilo da smo zaista mnogo toga uradili", rekla je ona.

Kako je naglasila, Srbija je nagradila 112 učenika sa najvišim rezultatima na republičkim međunarodnim takmičenjima, koje su u prethodnoj godini završili osmi razred osnovne škole.

Naglasila je i koji su naredni koraci.

"Mi smo primetili značajne pomake, dakle u smislu prepoznavanja učenika sa izuzetnim sposobnostima, međutim uvideli smo da nedostaje podrška prepoznavanju i kontinuitetu prilikom tranzicije iz četvrtog u peti razred osnovne škole ili prilikom upisa u srednju školu. Nažalost, u sistemu ispustimo, a ne bi smeli da ih ispustimo. Mi imamo trenutno u sistemu srednjeg obrazovanja 375 učenika koji su u osnovnoj školi bili prepoznati kao talentovani, a u srednjem obrazovanju nisu. Tako da je jasno da smo neku decu ispustili. Mislim da je ovo nešto na čemu svi zajedno treba da radimo", poručila je ona.

Brnabić je na kraju obraćanja ponovila da kao Narodna skupština Republike Srbije želi da ova inistucija uzme mnogo aktivnije učešće u ovim stvarima.

"Obrazovanje je jedna od stvari na agendi Narodne skupštine Republike Srbije, kojom ćemo se mnogo više baviti i posebno talentovanom decom, iz siromašnih, udaljenih lokalnih samouprava jer nismo imali do sada mogućnosti. To je ono što je naša dužnost i obaveza da popravimo", rekla je ona.

Đukić Dejanović: Obrazovanje da bude kvalitetno i dostupno svima

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je danas, na otvaranju Konferencije o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima u Beogradu da je obrazovanje jedan od najvažnijih zadataka i da treba da bude i kvalitetno i dostupno svima. Ona je navela da su učitelji, predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva prosvete pripremili stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja, vaspitanja učenika, odnosno učenika sa izuzetnim posebnim sposobnostima.

"U cilju efikasnog prepoznavanja i dalje podrške talentovanim učenicima. To uputstvo mora biti dopunjeno i sugestijama samih učenika", dodala je ministarka.

Navela je da je potrebno prepoznati ličnost talentovanog deteta i tom talentu pomoći i naglasila da država radi na tome da unapredi sistem podrške.

"Veoma je važno da se kroz obrazovni sistem prepoznaju učenici sa sposobnostima i zato je potrebna, između ostalog, partnerska saradnja porodica i škole. Nekada roditelji prepoznaju talente, nekada ne. Zbog toga je to partnerstvo nastavnika i roditelja jako važno", naglasila je ministarka.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da su nauka i obrazovanje "jednostavno isprepletani".

"Niti ima dobre nauke bez kvalitetnog obrazovanja, bez sistema koji prepoznaje talente, jer nauci su potrebni talenti. Ali nema ni dobrog obrazovanja bez kvalitetne nauke koja može znanje da vrati, ne samo u okviru visokoškolskog obrazovanja, već i u okviru srednjih škola, a mislim da je došlo vreme kada i u osnovnim školama moramo da pojačamo takve aktivnosti", rekla je Begović.

Komentari (0)

Srbija