Politika

Brnabić s delegacijom studenata i profesora Stenford univerziteta: Trudimo se da privučemo ljude poput vas u Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2024

-

14:57

Brnabić s delegacijom studenata i profesora Stenford univerziteta: Trudimo se da privučemo ljude poput vas u Srbiju
Brnabić s delegacijom studenata i profesora Stenford univerziteta: Trudimo se da privučemo ljude poput vas u Srbiju - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica parlamenta Ana Brnabić razgovarala je danas u Skupštini Srbije sa grupom od 30 studenata i profesora sa Stenford univerziteta i pozvala ih da što češće dolaze u Srbiju.

Brnabić je istakla da je njihova poseta za nju uzbudljiva prilika da čuje njihovo mišljenje o regionu i o Srbiji.

"I nadam se da ćete se, iako je većina vas prvi put u Srbiji, stalno vraćati sa svojim prijateljima i porodicama. A možda i ostanete i radite ovde, što je nešto što je zaista u našem interesu. I trudimo se da privučemo ljude, poput vas, da dođu u Srbiju, ostanu u njoj da žive, investiraju u Srbiju, rade iz Srbije. I nadam se da će naš današnji susret barem malo doprineti tome", rekla je predsednica Skupštine.

Brnabić je navela i da voli američki obrazovni sistem, da joj je draži od sistema u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Obrazovni sistem SAD jedan je od najboljih na svetu zato što omogućava dijalog, misaoni proces i mnogo primera studija slučaja iz stvarnog života koji vam mogu više pomoći. I kao premijer pokušavala sam da menjam i reformišem obrazovni sistem, kako bismo ga učinili praktičnijim i pragmatičnijim", navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je u svom radu u profesionalnoj karijeri, a zatim kao ministarka i premijerka, primenila znanje koje je stekla iz MBA kurseva, posebno iz njenog omiljenog predmeta, ekonomije i javnih politika.

"Prvo kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a zatim kao premijer skoro sedam godina. A sada kao predsednik Narodne skupštine, što je drugačiji posao. Biti premijer više znači biti menadžer, tehnokrata, a Narodna skupština je nešto što je u suštini srž politike. Trebaće mi malo vremena da se naviknem", rekla je Brnabić.

Naglasila je da je kao premijer, pokušavala da menja i reformiše obrazovni sistem kako bi ga učinili praktičnijim i pragmatičnijim.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"I tim promenama počinjemo transformaciju našeg društva i naše privrede zasnovane na znanju i inovacijama i kreativnim industrijama. I videli smo fantastične rezultate. Samo za sedam godina, IKT sektor je postao najbrže rastuća industrija u Srbiji. Ubedljivo najveći neto izvoznik. A kada sam ja preuzela mesto premijera 2017. godine, svi su o Srbiji mislili uglavnom kao o poljoprivrednoj zemlji, a sada kao o zemlji koja ima mnogo toga da ponudi u smislu inovacija i informacionih tehnologija", poručila je Brnabić.

Dodala je da je sledeća velika stvar za budućnost zemlje više ulaganja u veštačku inteligenciju i biotehnologiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija