Politika

Kolegijum o preporukama ODIHR-a u skupštini: Došli i vlast i opozicija, Brnabićevoj predat spisak zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/04/2024

-

09:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije nešto posle 9.00 sati počeo je Kolegijum Narodne skupštine koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić. Opozicija je predala predednici parlamenta spisak zahteva u vezi sa održavanjem izbora. Trenutno je pauza, a nastavak kolegijuma se očekuje u 15.30.

Na sastanak su došli predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, SVM, Stranke pravde i pomirenja, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada", kao i predstavnici poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda" i "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

Među poslanicima koji su došli na razgovore su Milenko Jovanov i Nevena Đurić (SNS), Ivica Dačić i Snežana Paunović (SPS), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Elvira Kovač (SVM), Radomir Lazović i Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Miloš Jovanović (Nova Demokratska stranka Srbije) i drugi.

Kolegijum je sazvan sa jednom tačkom dnevnog reda, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Euronews/Dušan Ilić

 

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata. Prve informacije ćemo dobiti kada učesnici sastanaka izađu u hol Narodne skupštine. Miroslav Aleksić je za Euronews Srbija rekao da na ovaj sastanak opozicija dolazi sa tri ključna uslova bez kojih ukoliko se ne ispune izbore neće smatrati ni poštenim, ni slobodnim i neće dozvoliti da se oni održe.

"U ovom kratkom roku je neophodno i bila bi obaveza da se ključne preporuke realizuju. To je prvo formiranje te komisije koja bi praktično bila zadužena za sprovođenje izbornog procesa, samim tim i kontrolu biračkog spiska i svega ostalog što se dešava tokom izbornog procesa, zatim normalizacija stanja u medijskom izveštavanju, pre svega od strane RTS i ono što je takođe jako važno, održavanje svih lokalnih izora u istom danu, zapravo to je i u interesu države, da se ne pravi trošak, ne maltretiraju birači i nema nikakve logike da izbori za grad beograd budu 2, a da 30. budu opštinski", rekao je Aleksić za Euronews Srbiju.

Euronews TV

Podsetimo, odmah nakon zatvaranja biračkih mesta 17. decembra, opozicija je počela da ukazuje na izborne nepravilnosti i insisira na popralvljanju izbornih uslova. Dva meseca kasnije ODIHR je u finalnom izveštaju uočio slabe tačke predizborne kampanje i ustanovio 25 preporuka koje treba ispuniti da bi se poboljšali izborni uslovi. Najvažnije preprouke među njima odnose se na sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, omogućavanja korišćenja javnih prostora, reviziju biračkog spiska, objektvino medijsko izveštavanje, procesuiranje odgovornih za napad na novinare, obezbeđivanje adekvatnih uslova domaćim i međunarodnim posmatračima, obezbeđivanje nezavisnosti REM-a, sprovođenje obuke birača, obavezna obuka za članove biračkih odbora i izbornih komisija...

U više navrata vlast je poručivala da je spremna da sprovede sve preporuke navedene u izveštaju dok je opozicija isticala da je svesna da do beogradskih izbora najavljenih za 2. jun nema vremena za ispunjavanje svih preporuka te da zbog toga insistiraju na dve ključne - reviziji biračkog spiska i profesionalno medijsko izvešavanju.

Smirivanje tenzija između vlasti i opozicije?

Govoreći za Euronews Srbija o sastanku koji je u toku, politikolog Đorđe Trikoš pretpostavlja da će se misija ODIHR, koja prisustvuje sastanku, tuditi da imaju nešto izbalansiraniji stav u odnosu na samu opoziciju.

Euronews TV

"Izvesno je da su ton tog izveštaja i sve te preporuke na liniji kritike koje je opozicija upućicala vlastima u prethodnim nedeljama i mesecima", rekao je on.

Kada je reč o tome da li će tema današnjih razgovora biti i beogradski izbori, Trikoš kaže da će opozicija verovatno težiti na neki način da kontekstualizuje preporuke i nalaze, te da će se insistirati da svi lokalni izbori budu u isto vreme.

Inače, na pitanje da je to što opozicija prisustvuje sastanku posledica prisustva ODIHR ili je reč o smanjivanju tenzija između vlasti i opozicije, Trikoš kaže da je smirivanja tenzija posledica ovog prvog.

"Prirodno je očekivati - izveštaj je bio povoljan za opoziciju, potpuno je logično da će opozicija težiti da se na neki način odazove pozivu kojim je to centralna tema", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija