Politika

Stano: EK pozdravlja posvećenost vlasti u Srbiji da nastave da rade sa ODIHR-om

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

17:08

Stano: EK pozdravlja posvećenost vlasti u Srbiji da nastave da rade sa ODIHR-om
Stano: EK pozdravlja posvećenost vlasti u Srbiji da nastave da rade sa ODIHR-om - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da Evropska komisija pozdravlja posvećenost vlasti u Srbiji da nastave da rade sa ODIHR-om na implementaciji preporuka.

"Evropska komisija pozdravlja izraženu posvećenost srpskih vlasti da nastave da rade sa ODIHR-om na potpunoj implementaciji svih preostalih preporuka", naveo je Stano za Insajder i dodao da se Komisija raduje "brzom i konkretnom angažmanu u tom smislu".

Dodao je da je Evropska komisija spremna da pruži podršku za primenu preporuka ODIHR-a, uključujući i pitanja koja su, kako je istakao, od vitalnog značaja za poverenje javnosti u izborni proces.

On je naveo da je prioritet "temeljna i transparentna” revizija biračkog spiska.

"Izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU", poručio je Stano, dodavši da Evropska komisija poziva srpsko rukovodstvo da osigura konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra.

On je naglasio da Evropska komisija očekuje da nadležni državni organi Srbije proprate sve, kako je naveo, verodostojne optužbe o neregularnostima na prethodnim izborima na transparentan način.

Dodao je da to uključuje navode u vezi sa lokalnim izborima u Beogradu, ali i drugim opštinama.

"Uzimamo u obzir činjenicu da će novi izbori biti održani u Beogradu. Ovo je prilika da se povrati poverenje u izborni proces na opštinskom nivou i Evropska unija ohrabruje vlasti da brzo preduzmu neophodne korake za poboljšanje izbornog okvira u skladu sa preporukama ODIHR-a", naveo je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija