Politika

IZBOR PREDSEDNIKA PARLAMENTA: Završen rad poslanika za danas, žustra polemika prvog dana rasprave o izboru Ane Brnabić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

18/03/2024

-

07:52

IZBOR PREDSEDNIKA PARLAMENTA: Završen rad poslanika za danas, žustra polemika prvog dana rasprave o izboru Ane Brnabić
IZBOR PREDSEDNIKA PARLAMENTA: Završen rad poslanika za danas, žustra polemika prvog dana rasprave o izboru Ane Brnabić - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se izabere predsednik parlamenta nastavljena je danas, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić. Poslanici su polemisali do 16 časova, a rad nastavljaju sutra. U parlamentu je formirano 16 poslaničkih grupa. 

15.59 Završen rad parlamenta za danas, nastavak sutra u 10 sati

Rad Skupštine Srbije za danas je završen, rekao je predsedavajući Stojan Radenović. Nastavak sednice je sutra u 10 časova. 

15.26 Brnabić: Od 2012. godine 28 država povuklo priznanje Kosova

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najveći uspeh aktuelne vlasti to što je od 2012. godine 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo. Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Brnabić je rekla da se do 2012. godine na KiM izgubilo bukvalno sve što je moglo.

"Da bi se Zapad i zapadni partneri nekako dobrovoljili, počevši od 2001. godine, kada je tadašnja vlast pustila na slobodu više od 1.800 albanskih terorista. I tako se krenulo. Pa onda preko 2004. godine, kada je bio pogrom srpskog naroda na KiM, kada su vlasti u Beogradu ćutale i nisu radile apsolutno ništa", rekla je Brnabić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

14.44 Pavić: Nećemo glasati za Brnabić

Poslanička grupa "Mi - glas naroda - prof dr. Branimir Nestorović" neće podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije, izjavio je poslanik te grupe Aleksandar Pavić, koji je izneo niz kritika na račun aktuelne premijerke u tehničkom mandatu.

Pavić je rekao da je Ana Brnabić kao premijerka nastavila politiku urušavanja državne pozicije na Kosovu, što je najvažnije državno pitanje. Prema njegovim rečlima, povlačenje Srbije sa Kosova ubrzano je za vreme premijerskog mandata Ane Brnabić.

13.57 Pastor: SVM nudi Ani Brnabić svu moguću pomoć, Jovanović: Zadovoljni smo kako je vodila vladu

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) podržaće izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije, jer osoba koja uspešno može da bude premijerka može uspešno i da obavlja dužnost predsednice parlamenta, izjavio je danas predsednik poslaničke grupe SVM Balint Pastor. Pastor je u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije rekao da SVM može da ponudi Ani Brnabić svu moguću pomoć.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović rekao je da je ta stranka i ranije davala podršku Ani Brnabić i daje je i sada.

"Zadovoljni smo kako je vodila vladu u tri mandata. Ima dovoljno znanja i iskustva da na najbolji način organizuje rad parlamenta. Pre desetak dana je rekla da će joj fokus biti na dijalogu među političkim partijama. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

13.42 Jedinstvena Srbija podržava izbor Ane Brnabić

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević izjavio je da će ta stranka podržati izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine Srbije, kao i izbor potpredsednika Skupštine i drugih skupštinskih organa.

Starčević je rekao da je Srbiji potrebno jedinstvo da bi sačuvali suverenitet države i da će zato Jedinstvena Srbija (JS) ući u Pokret za državu i narod.

"Jedinstvena Srbija će dati svoj doprinos i JS će ući u taj pokret za državu i narod. I to je na kraju krajeva i krajnji politički cilj, jer je naziv naše stranke JS i to je u potpunoj saglasju sa idejom stvaranja tog pokreta. Mi iz JS smatramo da funkcije u izabranoj vlasti ne mogu i neće biti merilo doprinosa tom državnom jedinstvu", rekao je Starčević.

12.49 Tepić: Ništa se nije čulo o Ani Brnabić

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde je rekla da da predsedavajući Stojan Radenović krši sve članove poslovnika. 

"Vi niste ovde da uspostavljate dogovor sa nama, nego da poštujete poslovnik", rekla je.

Dodala je da se na današnjoj sednici ništa nije čulo o Ani Brnabić koja je kandidat za predsednika Skupštine. 

"Niko ove ne priča o Ani Brnabić. I SNS se stidi Ane Brnabić pa priča na sve druge teme osim o Ani Brnabić", navela je Tepić. 

12.22 Ponovo skupštinsko obezbeđenje ušlo u salu

Nakon što su poslanici opozicije ponovo prišli govornici zahtevajući reč, skupštinsko obezbeđenje je ušlo u salu i stalo ispred govornice i u red pored poslanika opozicije.

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

12.19 Jovanović i Rakić o "zakletvi na kosovski ustav"

Aleksandar Jovanović iz Ekološkog ustanka je rekao da je Goran Rakić koji ne listi SNS-a u prošlosti položio zakletvu na kosovski ustav, a zatim je pročitao kako glasi tekst zakletve. Zatim se javio Goran Rakić koji je naveo da on nikad nije bio poslanik u skupštini Kosova dodajući da je on polagao zakletvu pred srpskim narodom koji ga je birao.  

11.58 Polemika poslanika vlasti i opozicije

I dalje traje rsprava poslanika iz redova SNS-a Milenka Jovanova sa poslanicima opozicije. Obezbeđenje koje je bio ispred govornice se povuklo kada su se narodni poslanici vratili na svoja mesta.

11.40 Jovanov: Sve kritike na račun Brnabić lične prirode

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov izjavio je da je Ana Brnabić zaslužila da bude predložena za predsednika Skupštine Srbije, a da su sve kritike na njen račun lične prirode, pošto, kako je rekao, niko ne može da ima primedbe na račun Vlade Srbije koju je ona vodila sedam godina.

11.27 Jovanov obrazlaže predlog za predsednicu parlamenta

Narodni poslanik Milenko Jovanov počeo je da obrazlaže predlog da za predsednicu parlamenta bude izabrana Ana Brnabić. Za to vreme poslanici opozicije su nastavili da reklamiraju povredu poslovnika i da negoduju zato što im se ne da reč. Neki od njih su prišli govornici, a ostali drže fotografije i figurice "Oskrara". Obezbeđenje je i dalje us kupštinskoj sali ispred govornice.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

11.20 Polemika opozicije i vlasti na početku sednice

Na početku sednice su poslanici opozicije reklamirali povredu poslovnika. Predsedavajući Stojan Radenović je insistirao da se prvo čuje obrazloženje predlagača za predsednicu Narodne skupštine, ali su poslanici opozicije insistirali da im se prvo da pravo da reklamiraju povredu poslovnika. Njih nekoliko je zatim prišlo skupštinskoj govornici, a ubrzo se pojavilo i obezbeđenje.

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

Reč je potom dobio poslanik Miroaslav Aleksić. On je rekao da je predsedavaući 8. marta obavestio poslanike da će nastavak sednice biti 11. mata.

"A onda ste u devet uveče u nedelju 10. marta poslali obaveštenje da ujutru neće biti nastavka sednice", rekao je Aleksić i dodao da je prethodno predsednik države najavio da parlament neće raditi. 

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

Radenović je zatim rekao da to nije povreda poslovnika, a onda se javio za reč i narodni poslanik iz SNS-a Vladimir Orlić koji je rekao da predsedavajući ima pravo da izriče sankcije. Obraćajući se poslanicima opozicije on je rekao: "Dobro je da Srbija vidi zašto su bili i ostali najgori od najgorih".

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

11.15 Tačka dnevnog reda - izbor predsednika Narodne Skupštine

Za predsednicu parlamenta stigao je jedan predlog, a to je Ana Brnabić sa liste Srbija ne sme da stane. 

11.13 Objavljeno koje su poslaničke grupe formirane i ko su predsednici

Predsedavajući Stojan Radenović je rekao na početku sednice da su formirane poslaničke grupe i pročitao je ko su predsednici i potpredsednici. Ima ukupno 16 poslaničkih grupa: 

  • "Alekanadar Vučić Srbija ne sme da stane" – Milenko Jovanov 
  • "Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" – Marinika Tepić 
  • "Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić" - Ivica Dačić
  • "Novi DSS – POKS NADA" - Miloš Jovanović 
  • "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije" - Miroslav Aleksić  
  • "Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd" – Radomir Lazović 
  • "Srbija centar – Srce" – Zdravko Ponoš 
  • "Demokratska stranka" – Zoran Lutovac 
  • "Mi- glas iz naroda" – Branko Pavlović 
  • "MI - glas iz naroda prof. Branimir Nestorović" - Branko Lukić
  • "Partija ujedinjenih penzionera - Solidarsnost i pravda" - Stefan Krkobabić 
  • "Savez vojvođanskih Mađara" - Balint Pastor 
  • "Socijaldemokratska partije Srbije" – Branimir Jovanović 
  • "Jedinstvena Srbija" - Dragan Marković 
  • "Dragan Marković Palma Jedinstvena Srbija"  - Dragan Marković 
  • "Ekološki ustanak" – Aleksandar Jovanović
  • "Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka i Ruska stranka" - Bojan Torbica

Na sajtu Narodne skupštine Srbije navodi se da sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi - Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.

11.08 Počela sednica, u sali 214 narodnih poslanika

Sednica je počela minutom ćutanja povodom 20 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Primenom elektronskog sistema je utvrđeno da je u sali prisutno 214 narodnih poslanika, odnosno da postoj kvorum za rad.  

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

11.01 Očekuje se početak današnjeg zasedanja, Brnabić stigla u Skupštinu

Kandidatkinja za predsednicu Narodne Skupštine Ana Brnabić je stigla u zgradu parlamenta  oko 10 časova. Došli su i poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicije uključujući i poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" koji prošle sedmice nisu prisustvovali konsultacijama oko izbora potpredsednika parlamenta. U skupštinskom holu je veliki broj novinara.

Šta stoji u predlogu kandidature Ane Brnabić?

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

"U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine", piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.

Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.

Tanjug/Marko Đoković

 

Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Predlog da Ana Brnabić bude kandidat potpisalo je 113 poslanika Srpske napredne stranke, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marijan Rističević, Bojan Torbica, 6 poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, 6 poslanika poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda, 6 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva poslanika Stranke pravde i pomirenja i pet poslanika Jedinstvene Srbije.

O čemu još poslanici odlučuju?

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Na konsultacijama u Narodnoj skupštini vezano za izbor potpredsednika parlamenta, a na koje se nisu odazvale opozicione stranke sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" predloženo je da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika - dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste 'Mi - glas iz naroda'".

Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar.

Nastavak sednice za ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

Komentari (0)

Srbija