Politika

Sve žene na čelu srpskog parlamenta: Vodile su sednice, pisale istoriju, a dve su bile i v.d. predsednika Republike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, B. Gigović Grubić

15/03/2024

-

20:53

Sve žene na čelu srpskog parlamenta: Vodile su sednice, pisale istoriju, a dve su bile i v.d. predsednika Republike
Sve žene na čelu srpskog parlamenta: Vodile su sednice, pisale istoriju, a dve su bile i v.d. predsednika Republike - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Na čelo srpskog parlamenta, sudeći prema najavama, trebalo bi da se nađe premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić. Ukoliko bude izabrana na narednoj sednici Skupštine Srbije, koja je zakazana za 18. mart, postaće četvrta žena kojoj će biti poverno da vodi srpski parlament. 

Pre nje su na ovom, kako se često naziva trećem mestu po "jačini" u državi, nalazile Nataša Mićić, Slavica Đukić Dejanović i Maja Gojković.  Dve od njih, bile su čak i v.d. predsednika Republike. Iako su ovu važnu funkciju u državi mahom obavljali muškarci, ove četiri žene, izborile su se da budu upisane u srpsku istoriju. 

Inače, juče su Skupštini Srbije održane konsultacije poslaničkih grupa o izboru predsednika parlamenta, članova radnih tela, stalnim delegacijama u međunarodnim institucijama. Na toj sednici, ipak nije doneta definitivna odluka koliko će novi saziv imati potpredsednika, pošto konsultacijama nisu prisustvovali predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" i i kolaicije NADA.

Najstariji poslanik Stojan Radenović prošle sedmice je zakazao sednicu za 11. mart, ali je ona na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića odložena, te je Radenović ponovo zakazao novu za ponedeljak, 18. mart. U ponedeljak bi tako na nastavku konstitutivne sednice trebalo da se izabere predsednik parlamenta, za koga je SNS predložila Anu Brnabić, kao i potpredsednici Narodne skupštine, a na dnevnom redu je i imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tela.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je pre nekoliko dana da će na novoj funkciji predsednice Narodne skupštine pokušati da uspostavi dijalog i smanji tenziju u društvu.

"Mislim da jedna uspešna, jaka, stabilna zemlja mora da ima jako ozbiljnu i odgovornu vlast, ali mora da ima i ozbiljnu i odgovornu opoziciju. Ovde imate opoziciju čiji je cilj samo da kreira haos, da pravi destabilizaciju, stalno pokušava da pomeri neke granice, a ne da razgovara o rešenjima i da ima dijalog", rekla je nedavno Brnabić.

Dodala je da se, nažalost, ne seća kada je održana jedna normalna sednica parlamenta u kojoj se debatovalo.

"Svega što mogu da se setim u poslednje vreme, to je vuvuzela, pištanja, haosa, performansa. Narod od parlamenta i svojih predstavnika, poslanika, očekuje razgovor o zakonima i temama važnim za sve građane", ukazala je Brnabić.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije. Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, u avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kada su još srpski parlament vodile žene?

Na čelo srpskog parlamenta 6. decembra 2001. izabrana je Nataša Mićić, koja je tu funkciju obavljala do 2004. godine. Ona je ujedno i prva žena koja se našla na čelu srpskog parlamenta. Za predsednicu Skupštine Srbije izabrana je kada je dotadašnji predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin podneo ostavku zbog sukoba između poslanika Demokratske stranke Srbije i ostatka DOS. Ne samo da je postala prva žena na ovoj funkciji, već u to vreme i najmlađi predsednik parlamenta u Evropi i jedan od najmlađih u svetu.

Profimedia

 

Za Mićić, inače iz Građanskog saveza Srbije, tada je glasalo 125 poslanika DOS i NS, a protiv je bilo 79 poslanika, dok njih 35 nije ni glasalo.

"Moje kandidovanje je rezultat političke odluke DOS, jer smo bili ubeđeni da ćemo imati većinu u Skupštini. Iskreno verujem da su me predložoli zbog mog dosadašnjeg rada, a trudiću se da i dalje budem objektivna, tolerantna, nepristrasna i principijelna. Može se reći da je zemlja u parlamentarnoj krizi, ali ćemo pokušati da je prevaziđemo i da od srpskog parlamenta napravimo snažnu i demokratsku instituciju, da joj vratimo potrebni ugled", navela je Mićić tada u razgovoru za Danas.

Kako se dodaje, vodeći sednice srpskog parlamenta često je biila veooma oštra, izbacujući poslanike Srpske radikalne stranke iz sale zbog govora.

Zanimljivo je i da je Mićić bila i v.d. predsednika Republike. U toj situaciji se našla kada je tadašnjem predsedniku Milanu Milutinoviću istekao mandat, a novi "prvi čovek" Srbije nije izabran. Tako je Nataša Mićić izabrana za v.d. predsednika Republike 30. decembra 2002. godine. V.d. predsednika Republike ostala je do februara 2004. godine, kada je na čelo parlamenta izabran ponovo Maršićanin, te je do izbora za predsednika Srbije, on bio na toj funkciji.

Kako je pisao tada Tanjug, istekom Milutinovićevog mandata, predsednica Skupštine automatski postaje i vršilac dužnosti predsednika Republike i tako je postala prva žena u Srbiji na toj funkciji. Ni po zakonu, ni po Ustavu Republike, za stupanje na dužnost v.d. predsednika Srbije nije predviđen nikakav protokol, odnosno primopredaja ili donošenje nekakvog akta, kao ni polaganje uobičajene predsedničke zakletve.

Ostaće upamćena i po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji na predlog Vlade Srbije nakon atentata na Đinđića i pokretanju akcije "Sablja".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Sledeća žena posle Mićić, čelo srpskog parlamenta zauzela je 2008. godine a to je bila Slavica Đukić Dejanović. Na tom mestu je ostala pun mandat, sve do 2012. godine.

Za njen izbor su tada glasali svi poslanici koalicije okupljeni oko SPS i DS, četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara i dva Bošnjaka - ukupno 128 poslanika. Protiv su bili poslanici SRS, DSS-NS i LDP-a, a uzdržanih nije bilo. I ona je, kao i Mićić, glasala za sopstveni izbor. Slavica Đukić Dejanović zahvalila se tada na izboru, "svim poslanicima i onima koji su glasali za mene i koji nisu". 

"Uložiću kompletne svoje psihičke snage i svo iskustvo da radimo efikasno i dostojanstveno", navela je ona tada.

Zanimljivo je i da se ona, ne koliko i Mićić, našla u ulozi v.d. predsednika Republike. Na toj poziciji "provela" je gotovo dva meseca. Kako se navodi na sajtu Valde Srbije, Dukić Dejanović, koja se danas nalazi na mestu ministra prosvete, bila je u sedam mandata poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. 

Bila je i ministarka za brigu o porodici i ministarka zdravlja, a obavljala je i funkciju direktorke Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, najveći deo karijere provela je kao redovna profesorka, šefica Katedre za psihijatriju i prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu. Bila je najmlađa žena doktorka medicinskih nauka u Šumadiji i osnivačica je dnevne Psihijatrijske bolnice. Član Socijalističke partije Srbije postala je 1990. godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Maja Gojković treća je žena koja je obavljala funkciju predsednika srpskog parlamenta. Na tu funkciju, iz redova SNS, izabrana je dva puta - 2014. i 2016. godine.

Za izbor Gojković na čelu srpskog parlamenta glasalo je 194 poslanika, koalicija okupljenih oko SNS-a i SPS-a, SVM-a, kao i opozicionog SDA, protiv je glasalo devet poslanika DS-a, a 14 poslanika NDS-a bilo je uzdržano. Ona se zahvalila na izboru te istakla da će nastaviti da razvija demokratiju i toleranciju i obećala da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima i obavezama.

Te 2014. godine bila je jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije, a njenu kandidaturu podržalo je 208 poslanika oko SNS, SPS kao i svi poslanici SVM. Politika prenosi da do tada niko nije imao toliku podršku poslanika. Njenom izboru, kako se navodi, prethodila je rasprava koja je trajala puna tri sata, tokom kojih su predlagači isticali zašto je ona dobar kandidat, a iz DS su tvrdili da je loš izbor, navodeći njene izjave iz predizborne kampanje.

Povodom polemike o njenim izjavama u kampanji, Gojković je rekla da "nijedan političar ne treba da se izvinjava zbog obećanja da će iskoreniti korupciju i kriminal koji su donedavno vladali u Srbiji".

Gojković nije kao njene prethodnice obavljala funkciju v.d. predsednika Srbije, ali je zanimljivo da je bila prva žena gradonačelnik u istoriji Novog Sada. Trenutno je potpredsednik Vlade Srbije i ministarka kulture. Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, od maja 2012. do 2014. godine bila je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Komentari (0)

Srbija