Politika

Koliko će novi saziv srpskog parlamenta imati poslaničkih grupa i ko će ih predvoditi?

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

10/03/2024

-

11:25

Koliko će novi saziv srpskog parlamenta imati poslaničkih grupa i ko će ih predvoditi?
Koliko će novi saziv srpskog parlamenta imati poslaničkih grupa i ko će ih predvoditi? - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije, uoči sutrašnjeg nastavka konstitutivne sednice, formirano je 16 poslaničkih grupa, od kojih je najveća grupa Srpske napredne stranke (SNS) sa 113 poslanika, na čijem čelu će ponovo biti Milenko Jovanov.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, objavljeno je na sajtu parlamenta, koji će nastaviti konstitutivnu sednicu izborom svog predsednika.

Druga po veličini je poslanička grupa "Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" sa 19 poslanika, a ponovo će je predvoditi Marinika Tepić, dok će zamenik šefa biti Pavle Grbović.

Poslanike socijalista, njih 13, predvodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Snežana Paunović.

Poslaničku grupu Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja ima 13 poslanika, predvodiće Miloš Jovanović, dok će njegov zamenik biti Vojislav Mihailović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić biće na čelu poslaničke grupe te stranke, koju čini 12 poslanika, dok će Borislav Novaković biti zamenik.

Poslaničku grupu Zeleno-levog fronta od deset poslanika ponovo će voditi Radomir Lazović, dok će zamenica biti Biljana Đorđević.

Poslaničku grupu sa devet poslanika imaće i stranka Srbija centar, a njih će voditi Zdravko Ponoš, dok je zamenik šefa te poslaničke grupe Stefan Janjić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Poslaničku grupu sa osam poslanika ima Demokratska stranka, čiji je šef Zoran Lutovac, a zamenica Dragana Rakić.

Prema podacima sa sajta republičkog parlamenta, sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi, a to su: Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj. Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda" ima sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjati Mitar Kovač. Drugi deo te liste "MI - Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović" ima šest poslanika i njih predvodi Branko Lukić, a zamenica mu je Jelena Pavlović.

Poslanike Partije ujedinjenih penzionera, njih šestoro, ponovo će voditi kao predsednik Stefan Krkobabić, a menjaće ga Hadži Milorad Stošić.

Šestoro poslanika ima i Savez vojvođanskih Mađara, koji će ponovo predvoditi Balint Pastor, dok će ga zamenjivati Elvira Kovač.

Poslanike Socijaldemokratske partije Srbije, takođe njih šestoro, vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac.

Po pet poslanika imaće grupe Jedinstvene Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta Socijalista - Narodne seljačke stranke i Ruske stranke.

Jedinstvenu Srbiju vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević, Ekološki ustanak prevodiće Aleksandar Jovanović i Danijela Nestorović kao zamenica šefa poslaničke grupe, dok će Bojan Torbica iz Pokreta socijalista biti šef poslaničke grupe PS-NSS-USS-RS, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

Na dnevnom redu izbor predsednika parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, koja je počela 6. februara potvrđivanjem mandata novih poslanika, biće nastavljena sutra, a na dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta.

Sednicu je zakazao predsedavajući Stojan Radenović, sa početkom u 11.00 časova, a za Tanjug kaže da bi rasprava mogla da potraje i dva, tri dana, jer poslaničke grupe imaju određeno vreme na raspolaganju za debatu.

Radenović, koji predsedava kao najstariji poslanik novog saziva, a sa liste "Srbija ne sme da stane", kaže da je spreman za nastavak i objašnjava proceduru izbora predsednika Skupštine.

"Obratiću se poslanicima i reći da nastavljamo započetu sednicu sa dnevnim redom - izbor predsednika. Tu postoji procedura. Prvo treba da se usaglasimo da li će se glasati tajno ili javno, pa ide prijava diskutanata... Ako je javno glasanje, onda se ide na prozivku poslanika", rekao je Radenović.

Na pitanje da li ima poruku za kandidatkinju za predsednicu skupštine Anu Brnabić, koju je predložila SNS, Radenović kaže da je ona mnogo naučila i radila, a savetuje joj da bude strpljiva i istrajna i da vežba da ne dozvoli da je, kako je rekao, isprovociraju.

"Mislim da će uspeti", rekao je Radenović, inače, najstariji poslanik na listi Srpske napredne stranke.

Za sutra je najavljeno razmatranje samo druge tačke, odnosno izbor predsednika, a u nastavku konstitutivne sednice treba da se izaberu potpredsednici, da se imenuje generalni sekretar, izaberu članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija