Politika

Brnabić: Kao predsednica Narodne skupštine pokušaću da uspostavim dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

11:12

Brnabić: Kao predsednica Narodne skupštine pokušaću da uspostavim dijalog
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će na novoj funkciji predsednice Narodne skupštine pokušati da uspostavi dijalog i smanji tenziju u društvu.

"Mislim da jedna uspešna, jaka, stabilna zemlja mora da ima jako ozbiljnu i odgovornu vlast, ali mora da ima i ozbiljnu i odgovornu opoziciju. Ovde imate opoziciju čiji je cilj samo da kreira haos, da pravi destabilizaciju, stalno pokušava da pomeri neke granice, a ne da razgovara o rešenjima i da ima dijalog", rekla je Brnabić za TV Pink.

Dodala je da se, nažalost, ne seća kada je održana jedna normalna sednica parlamenta u kojoj se debatovalo.

"Svega što mogu da se setim u poslednje vreme, to je vuvuzela, pištanja, haosa, performansa. Narod od parlamenta i svojih predstavnika, poslanika, očekuje razgovor o zakonima i temama važnim za sve građane", ukazala je Brnabić.

Navela je da kada vlast predlaže neki zakon, opozicija, ukoliko se ne slaže sa tim, treba da iznese alternativne predloge ili različita rešenja i da ta rešenja obrazloži i kaže zašto su ona bolja za građane.

"Jednom sam se vratila sa sastanaka u Velikoj Britaniji, tamo je u tom trenutku vlada predložila plan reforme energetskog sektora, opozicija je predložila drugi plan. I onda su oni razgovarali u parlamentu o ta dva plana, zašto nešto ne bi funkcionisalo u ovom, ali bi funkcionisalo u drugom planu. Mi to, nažalost, do sada nismo videli u našem parlamentu", rekla je Brnabić.

Kako je navela, nema racionalnog objašnjenja zašto su predstavnici opozicije položili zakletvu u holu Skupštine Srbije.

Brnabić je istakla da je neupitno da su parlamentarni izbori bili fer i pošteni.

"Niko to nije dovodi u pitanje, osim njih, da bi pravili haos. I imamo konstitutivnu sednicu, oni izađu, prvo prave haos, nije mogla ni da se održi bilo kakva normalna debata. Pište i vrište dok predsedava jedan od naših najuglednijih naučnika, profesor Stojan Radenović", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, opozicija je pokazala da ne poštuje svoje ustavne obaveze time što nije došla na konsultacije kod predsednika Srbije.

"Oni su pokazali da ne poštuju ni svoje ustavne obaveze da dođu na konsultacije kod predsednika Republike, nakon održanih izbora, koji su bili neupitni i gde su oni prihvatili svoje mandate. Oni nisu došli, nisu se pojavili na konsultacijama kod predsednika Republike. I tako svaki put, vi pružite ruku, oni vas pljunu", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija