Politika

Brnabić: Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

09:41

Brnabić: Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je predložena za novog predsednika Skupštine Srbije.

"Juče sam održala sednicu Vlade, usvojili smo neke važne odluke i zaključke. Pozdravila sam se sa ministrima, a Dačič će predsedavati Vladom Srbije", rekla je Brnabić za TV Prva.

Podsetimo, Brnabić je Predsedništvo stranke predložilo za predsednicu Skupštine Srbije nakon čega je ona izjavila da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči.

"Ovo je sada potpuno jedan drugačiji posao i ja počinjem da učim od večeras", rekla je ona novinarima pre tri dana u Bukureštu.

"Misija ODIHR na beogradskim izborima biće prva za bilo koje lokalne izbore u svetu"

Brnabić je izjavila i da će misija ODIHR-a na beogradskim izborima, za koju je Vlada uputila pozivno pismo, biti prva ODIHR-ova posmatračka misija za bilo koje lokalne izbore na svetu.

Rekla je da je ODIHR-u upućeno pozivno pismo da na beogradske izbore pošalje posmatračku misiju, kao i da je ODIHR-u poslato pozivno pismo da u Srbiju pošalju nekog eksperta samo za birački spisak i da se u skladu sa najboljim međunarodnim normama vidi šta još može da se uradi da birački spisak bude još transparentniji.

Navela je da su već ispunjene dve preporuke ODIHR-a od kojih je prva preporuka broj 13. iz finalnog izveštaja ovog tela kojom se kaže da svi javni prostori moraju da budu otvoreni za sve političke aktere.

Prema njenim rečima, ova preporuka je doneta zato što je, navodno, bilo slučajeva da je neko želeo da iznajmi neku prostoriju, javni prostor, pa mu je bila uskraćena ta mogućnost.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je 7. marta formiralo tim u samom Ministarstvu kome svaki politički akter može da se javi potpuno transparentno i da kaže da je hteo da ima događaj u ovoj i onoj mesnoj zajednici ili domu kulture a da mu nije dozvoljeno i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će odmah reagovati, tako da je to otklonjeno", rekla je Brnabić.

Navela je da je druga preporuka broj 23. iz finalnog izveštaja ODIHR-a, kojom bi trebalo da se spreči čekanje u redovima za glasanje.

"Poenta je da se smanje određena biračka mesta, odnosno da se podele na dva ili tri. Ministarstvo za državnu upravu je dalo preporuku svim lokalnim izbornim komisijama da se podele ona biračka mesta koja imaju više od 1.800 birača", ukazala je Brnabić.

"Datum održavanja izbora u Beogradu nije stvar debate nego zakona"

Ona je takođe izjavila da datum održavanja beogradskih izbora nije stvar debate nego zakona i

navela da je raspisivanje ovih izbora obaveza predsednika Skupštine Srbije.

"To je stvar zakona, a ne debate, osim ako ne želimo da se ne formira skupština i ne izabere njen predsednik, da se sve prolongira, da se samim tim unedogled dalje prolongira izbor vlade. To je suprotno interesima našeg naroda i države a u interesu je da se što pre formiraju institucije", rekla je Brnabić.

Reagujući na izjave nekih predstavnika opozicije da im je 28. april kao datum održavanja izbora neprihvatljiv, jer počinju praznici, održava se Beogradski maraton, a 3. maja je godišnjica masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Brnabić je rekla da je to užasno i pokazatelj da su to političari koji žele da iskoriste užasnu tragediju i neverovatan zločin.

"A što se tiče toga da li su odmori ili ne, to mi je pomalo i smešno. To je opet neki fejk, lažni narativ u kome je kao sve toliko užasno i katastrofalno, ali je prioritet odmor, pa ćemo posle odmora valjda da rušimo taj užasan režim", rekla je ona.

Komentarišući predloge koji se mogu čuti od nekih predstavnika opozicije da bi valjalo doneti leks specijalis kojim će izbori bili odloženi dok se ne primene preporuke ODIHR-a rekla je da se odlaganjem samo gubi vreme.

"Kakav leks specijalis? Pa oni su tražili te izbore, insistirali na njima. Evo idemo ponovo na izbore, pa valjda to želite. Valjda treba da budete najsrećniji na svetu", navela je Brnabić.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija