Politika

Brnabić se sastala sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

19:09

Brnabić se sastala sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom
Brnabić se sastala sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom - Copyright Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić sastala se večeras sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.

Iz kabineta premijerke saopštavaju da je sastanak bio dobar i da je Rumunija još jednom potvrdila podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Takođe, rumunski predsednik je rekao da je država na čijem je čelu spremna da pomogne Srbiji na evropskom putu. 

Brnabić i Johanis su razgovarali i o drugim temama, pre svega o realizaciji projekata u oblasti infrastrukture.

Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Peđa Vučković

 

"On je fantastičan čovek i ovo je bio moj prvi sastanak sa njim. Verujem da ono što je značajnije za naš narod, a to je da se neće promeniti stav Rumunije po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta Srbij i međunarodnog prava. Rumunija čvrsto stoji uz Srbiju i po pitanju evropskih integracija", rekla je Brnabić.

Kako je navela, Srbija će nastaviti da radi sa Rumunijom na projektima u oblasti saobraćaja i energetike.

"Temišvar je jedan od gradova koji su motor razvoja Rumunije u smislu digitalizacije, startup kompanija i inovativnih kompanija. Vršac je odmah tu, tako da želim da radimo više na povezivanju naših škola, univerziteta, naučnih i tehnoloških parkova", poručila je Brnabić.

Podržan evropski put Srbije

Predsednik Senata Rumunije Nikolae Čuka podržao je danas tokom razgovora u Bukureštu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, evropski put Srbije.

"Evropski projekat treba da nastavimo i u tom smislu ponovo potvrđujem podršku putu Srbije ka Evropskoj uniji, sa akcentom na značaj reformi i jačanje administrativnih kapaciteta", naveo je Čuka na svom Instagram profilu nakon razgovora sa Brnabić, koja u Bukureštu prisustvuje Kongresu Evropske narodne partije (EPP).

Dodao je da je u razgovoru bilo reči o jačanju veza Srbije i Rumunije.

"Jačamo odnose sa našim regionalnim partnerima. Imao sam veoma produktivan razgovor sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Srbije, o jačanju veza između Rumunije i Srbije i dogovorili smo nekoliko konkretnih načina saradnje za naredne godine", napisao je Čuka.

Brnabić je pored učešća na Kongresu EPP u Bukureštu održala više važnih sastanaka, pored ostalih sa predsednicom Evropske Komisije Ursulom fon der Lajen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija