Politika

Brnabić: Potreban širi front, sada se odlučuje da li će Srbija biti suverena

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

13:05

Brnabić: Potreban širi front, sada se odlučuje da li će Srbija biti suverena
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je za predstojeće beogradske izbore potreban širi front, odnosno šira koalicija okupljena oko SNS, jer je ovo, kako je istakla, trenutak u kome se odlučuje da li će Srbija ostati suverena i samostalna država.

"Sada se odlučuje da li ste za to da Srbija bude samostalna, suverena, nezavisna, slobodna. Ili ste za to da ne bude ni samostalna, ni suverena, ni slobodna, ni nezavisna, nego da o Srbiji odlučuju stranci", rekla je Brnabić gostujući na TV Hepi.

Prema njenim rečima, opozicija okupljena oko liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) traži potpuno ukidanje suvereniteta Srbije i na različite načine traže eksplicitnu i otvorenu podršku od stranaca koji bi se umešali u izborne procese u Srbiji.

"(Traže) potpuno ukidanje suvereniteta Srbije, tom međunarodnom istragom. Traže suspendovanje naših domaćih zakona. Traže suspendovanje naših institucija, pa i Narodne skupštine Republike Srbije. Kada vam stranac suspenduje jedan zakon, recimo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je donela Skupština, suspenduje i tu Skupštinu. Tu države više nema", rekla je Brnabić.

Kako je navela, predstavnici SPN-a su praktično tražili sankcije Srbiji zato što ih narod nije izabrao, govoreći o izbornoj krađi, koju je, kako je istakla, čak i šef posmatračke misije Stefan Šenah demantovao, nakon izlaska izveštaja ODIHR-a.

"Oni su tražili sankcije. Oni su tražili da se povuku investicije. Da opet stotine hiljada ljudi ostanu bez posla. Samo da bi ih kaznili zašto nisu glasali za njih. Oni su tražili da se ukinu fondovi, sredstva, za zdravstvo, za poljoprivrednike, za škole, za obrazovanje. Samo zato što oni nisu pobedili", rekla je Brnabić.

Navela je da je u svom izveštaju ODIHR imao "samo najlepše stvari da kaže" o radu Republičke izborne komisije, a govoreći o preporukama u tom izveštaju, Brnabić je poručila da će se Vlada potruditi, kao što ju je predsednik Vučić zamolio, da ispuni te preporuke.

Dodala je da su te preporuke blaže nego neke prošle, ocenivši da je tako jer je Srbija dosta napredovala u izbornom procesu.

Prema njenim rečima, spoljnom faktoru bi odgovarao marionetski režim koji bi u Srbiji sprovodio sve njihove zamisli. Brnabić je istakla da će se najveća borba u predstojećoj kampanji voditi oko naziva izborne liste koalicije okupljene oko naprednjaka i dodala da opoziciji smeta da lista SNS opet nosi ime Aleksandra Vučića, jer, kako je istakla, oni znaju da nikada ne mogu da pobede listu sa imenom predsednika Srbije i smatraju da imaju neku šansu samo ako zabrane da mu se pojavi ime.

Brnabić je rekla i da opozicija taj svoj zahtev iznosi preko inicijative "Proglas" i istakla kako građanskim inicijativama nije smetalo što su izborne liste demokrata za vreme njihove vlasti nosile ime tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Navela je da svuda u demokratskom zapadnom svetu političari mogu da "pozajme" svoje ime nekim listama.

"Vi to imate i u Francuskoj, imate u Nemačkoj, imate u Italiji, imate u Španiji, imate u Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD imate na lokalnim izborima 'endorsed by Biden, endorsed by Trump'. Dakle, potpuno je to standard", rekla je Brnabić.

Dodala je da ni u preporukama ODIHR-a nigde ne stoji da lista ne sme da nosi ime čoveka koji nije kandidat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija