Politika

Brnabić: Srbija ima manje preporuka ODIHR nego Nemačka

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

21:58

Brnabić: Srbija ima manje preporuka ODIHR nego Nemačka
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom njihovih ocena o izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji, da bi bilo bolje da zajedno sa drugim nemačkim institucijama primene preporuke koje ODIHR ima za Nemačku.

"Dragi Mihaelu Rotu i Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, umesto da delite svaku svoju misao o poslovima drugih zemalja, i umesto što dozvoljavate sebi slobodu da delite pokroviteljske savete drugima, zašto ne biste zajedno sa drugim nemačkim institucijama primenili preporuke koje ODIHR ima za vas? Čini se da niste implementirali nijednu od 2017!", napisala je Brnabić dodajući da tako ne funkcioniše funkcionalna demokratija.

S druge strane, kako je naglasila, Srbija je u proteklih sedam godina u potpunosti, uglavnom ili delimično primenila 54 preporuke. 

"Kao rezultat toga, u poslednjem izveštaju ODIHR-a imamo manje preporuka nego u prethodnom. Upravo suprotno, Nemačka sada ima čak dva puta više preporuka nego u prethodnom izveštaju", navela je ona na mreži X.

Taj trend, kako je ocenila, prilično je zabrinjavajući.

"Sada je apsolutno ključno da u potpunosti primenite sve preporuke i pozivam Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke da reaguje što je pre moguće, pošto je prošlo više od 10 godina otkako ste poslednji put primenili bilo šta što je ODIHR imao da kaže", navela je ona.

Brnabić je dodala da je radi lakšeg snalaženja, kopirala preporuke iz izveštaja ODIHR-a o Nemačkoj u nastavku, kao i ODIHR-ov podsetnik da nisu uspeli da primene nijednu preporuku.

"Nema potrebe da mi zahvalite. To biste i vi uradili za Srbiju, sigurna sam", zaključila je Brnabić.

Rot je na mreži X prethodno napisao da izveštaj ODIHR "potvrđuje velike neregularnosti" na izborima u Srbiji ocenjujući da oni nisu bili ni slobodni ni fer.

Nemački MSP je u objavi na mreži X naveo da konačan izveštaj ODIHR pokazuje da na nedavnim parlamentarnim izborima nisu postojali jednaki uslovi za sve kandidate i poručio da je ključno u potpunosti sprovesti sve preporuke ODIHR. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija