Politika

Brnabić: Izveštaj ODIHR-a stavio tačku na laži, nastavljamo da radimo s tom organizacijom i da implemetiramo preporuke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2024

-

10:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije nastavlja da radi sa ODIHR i da implemenntira preporuke te organizacije u skladu sa praksom koja je uvedena 2019. godine, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare povodom izveštaja ODIHR o izborima u Srbiji. 

Brnabić je rekla da finalni izveštaj još nije objavljen, ali da ona govori o 99 odsto onoga što će biti u tom izveštaju. Prema njenim rečima, tim izveštajem je stavljena tačka na, kako je rekla, laži i besmislice koje su kreirane mesecima.

Govoreći o Vladinim zaključcima povodom izeštaja, rekla je da će Srbija nastaviti da radi sa ODIHR i da ceni tu organozaciju. 

"Da li se slažemo sa svim što stoji u izveštaju? Ne. Ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka. Ko god bude vodio buduću vladu, rekli smo da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR, i pozvali smo tu misiju da dođe i posmatra lokalne izbore koji treba da se održe kasnije ove godine", navela je premijerka.

Brnabić je rekla da mora da konstatuje da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih organizacija "koje su iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije". Prema njenim rečima, neki izveštaji nisu imali veze sa određenim izborima u Srbiji, već su to bili pritisci na Srbiju radi drugih geopolitičkih interesa.

"Želim da kažem još jednom, a posebno nakon što izađe ovaj izveštaj i na osnovu njega, da Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa, medija, a zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa iskoristili sve ovo u poslednjih mesecima za napad na sopstvenu zemlju", rekla je.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Navela je da, kada se pročita izveštaj i kada se vide preporuke ODIHR, da ne postoje nikakvi dokazi, ni kritike u vezi sa onim što je nazivano "krađom izbora".

"Vidi se da su izbori bili fer i transparentni, i da su preporuke mnogo blaže nego u nekim članicama EU, što pokazuje da su izbori bili u skladu sa demokratskim normama", rekla je Ana Brnabić.

Rekla je da je milion puta odgovarala na pitanja o tome kako Srbija nije implementirala nikakve preporuke ODIHR, ali je dodala da to nije istina i da je mnogo toga do sada implementirano.

"Pretpostavljam, kao rezultat toga, i hvala im na tome ODIHR je u ovom izveštaju jasno naveo koje su sve preporuke do sada implementirane", navela je i dodala da je ukupan broj potpuno sprovedenih preporuka 13, uglavnom sprovedenih 8 i delimično sprovedenih 33.

"U poslednjih sedam godina u celini ili delimično sprovedeno je 54 preporuka ODIHR-a", istakla je premijerka.

Govoreći o medijima, Ana Brnabić je rekl da je nakon izbora 2022. godine bilo pet preporuka, a da sada postoje dve.

"Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja. Šta su pozitivni elementi izveštaja? Pa, da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, najpozitivnije ocenjen rad RIK-a. RIK je, kaže ODIHR, uglavnom uživao poverenje", rekla je Brnabić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodala je i to da većina sagovornika ODIHR nije izrazila zabrinutost u vezi sa inkluzivnošću biračkih spiskova ili pristupa ličnim dokumentima.

Premijerka je rekla da su negativne ocene uglavnom pripisane natrpanosti, velikom broju ljudi na biračkim mestima i netajnosti glasanja. 

O pitanju relokacije birača

Kada je reč o relokaciji birača, Ana Brnabić je rekla da je to bila jedna od osnovnih tema opozicije i kritika, ali, prema njenim rečima, konačni izveštaj ODIHR je konstatovao da je to postojalo kao problem ali na način da su se, kako je citirala, "tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača iz nostranstva koji su dovezeni u glavni grad da glasaju za vladajuću partiju".

"Dakle, 'tokom dana su se širile tvrdnje'. U izveštaju nećete naći dokaz da su one tačne. Kao ni u rezoluciji Evropskog parlamenta", rekla je dodajući da se u izveštaju kaže i da su sve te optužbe potkopale javno poverenje u integritet izbora.

Brnabić je rekla da u izveštaju stoje tvrdnje predstavnika Srbije protiv nasilja da je dovedeno 40.000 birača, kao i njena izjava da je na dan izbora granicu prešlo 20.360 osoba iz BiH, što, kako je ocenila, "samo po sebi pokazuje besmislenost tih tvrdnji".

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"Pritom ODIHR kaže da po zakonu prevoz birača autobusima nije zabranjen, osim kada se pruža u zamenu za glasove. Sasvim jasno, konstatacija koja je potpuno jasna i tačna i od koje niko ne beži", navela je Ana Brnabić.

"Tvrdnju da je kampanjom dominirao Vučić ne bih pripisala samo nama"

Rekla je i da u izveštaju piše da je kampanjom dominirao predsednik Aleksandar Vučić, za šta je dodala da je to tačno.

"Ja bih rekla da je opozicija pravila ovu kampanju kao referendum - da li ste ili niste za Aleksandra Vučića. Naravno da je dominirao kampanjom, ako pogledate neke debatne emisije, šta god da ste ih pitali, govorili su da su protiv Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić i navela da je opozicija želela tu kampanju i da ne misli da je to bilo u njihovom interesu.

"Mi s tim nemamo nikakav problem, mi se ponosimo Vučićem. Ali, ja tvrdnju da je kampanjom dominirao Vučić ne bih pripisivala samo nama, to je bio festival mržnje prema njemu i njegovoj porodici", rekla je. 

Premijerka je pričala i o preporukama ODIHR ističući da se kaže da je potrebno pokrenuti neophodne izmene zakonodavstva mnogo pre narednih izbora, kao i da radna grupa za koordinaciju i praćenje sporovođenja preporuka treba da radi potpuno transparentno. Rekla je i da se kaže da bi mogla da se razmotri standardizovana obuka za sve članove komisija i biračkih odbora, ali i da RIK treba da izgradi i sprovede program edukacije birača.

Takođe, kaže da preporuke govore da treba preispitati relevantne zakone, propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o upisu u birački spisak, i da se podvlači da bi to trebalo učiniti "u skladu sa standardima koji se odnose na zakone o zaštiti podataka o ličnosti". 

Dodaje se, rekla je, i da bi zakonom trebalo obezbediti razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti između javnih aktivnosti i kampanje. Jedna preporuka se odnosi i na to da nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i vršenje pritisaka na birače, posebno u javnim i državnim preduzećima. 

Ana Brnabić je naglasila da se u preporukama ne pominje nikakva međunarodna istraga izbora u Srbiji. 

Komentari (0)

Srbija