Politika

Đurđević Stamenkovski o mogućnosti ulaska u Vladu: Juriti za funkcijom neću, ali sam spremna da preuzmem odgovornost

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

13:12

Đurđević Stamenkovski o mogućnosti ulaska u Vladu: Juriti za funkcijom neću, ali sam spremna da preuzmem odgovornost
Milica Đurđević Stamenkovski - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da nova vlada Srbije treba da bude vlada nacionalne konsolidacije i istakla da je strateško opredeljenje te stranke ušešće u izvršnoj vlasti zarad preuzimanja odgovornosti.

"Što se tiče ulaska u Vladu, nagovestila sam i istakla da juriti za funkcijom nikada neću i nisam to radila, ali isto tako sam obećala da neću bežati od odgovornosti i da sam spremna da tu odgovornost preuzmem. Mnogo je lakše danas biti sa strane, kritikovati ono što ne valja, a sa druge strane distancirati se kada treba da se nešto konkretno preuzme", rekla je ona za Tanjug. 

Dodala je i da je razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o Srbiji, o državi, o institucijama, o tome šta mogu zajednički da urade kao i o tome šta su polazne osnove.

"Ja ne želim da licitiram o ministarskim mestima u Vladi Srbije. Mnogo me je više interesovao karakter same vlade, ja u ovom času smatram da ta vlada mora biti vlada nacionalne konsolidacije. Dakle, vlada nacionalne konsolidacije, pa na neki način, sudeći prema spoljnopolitičkom pritisku i vlada nacionalnog otpora. To je legitiman stav", rekla je ona.

Smatra i da predstavnicima opozicije nedostaju politički principi, program i stavovi, kao i da oni građanima Srbije nemaju šta da ponude.

"Za razliku od njih, ja se nikada nisam bavila personalno bilo kim, ponajmanje ne nekim ko se nalazi na čelu države neposrednom voljom građana. Ja to poštujem i smatram da je to jedna personifikacija i legitimiteta i legaliteta i uvažavam institucije Srbije iznad svega", rekla je ona.

"Potkopavanje države"

Dodala je da insistira na tome da danas na srpskoj političkoj sceni ima onih koji uvažavaju institucionalni i ustavni poredak naše zemlje, kao i onih koji ga podrivaju, ruše i sabotiraju, ne praveći razliku između države i vlasti. 

"Ukoliko pogledate njihovu retoriku poslednjih meseci, koja je dobila na ubrzanju kada su kritike u pitanju, oni više te kritike ne upućuju određenoj političkoj stranci ili određenom političkom predstavniku. Dakle, oni su čitavu državu Srbiju izložili različitim kritikama i ukoliko odlaze na međunarodne adrese, oni tamo govore o stanju u zemlji, o stanju u institucijama", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ukazala je i na to da se na tekst rezolucije Evropskog parlamenta poziva DPS u Crnoj Gori prilikom pokušaja da se obračuna sa srpskim faktorom u toj državi.

"Svi naši politički neprijatelji se pozivaju i referišu na tekst rezolucije Evropskog parlamenta tvrdeći da je on svedočanstvo da je Srbija posrnula, da Srbija kao država ne postoji, da je Srbiji neophodno tutorstvo, da je neophodno da ovde neko sa strane interveniše i uređuje naša unutrašnja politička pitanja", rekla je ona.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dodala je da nema dileme da sve što su radili predstavnici opozicije poslednjih meseci, ali i u pređašnjem periodu, ide ka tome da se država potkopava. 

"Ako se vi angažujete da u EP koji je Srpsku pravoslavnu crkvu označio faktorom nestabilnosti bude usvojen dokument na koji ćete se vi pozivati prilikom delovanja na domaćoj političkoj sceni, onda to govori da vi nemate poverenje ni u svoje institucije, ali i da vi uopšte ne insistirate na legitimitetu koji crpite iz naroda, nego da isključivo tražite van granica svoje zemlje", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Osporavanja

Prema njenim rečima, Srbija je suočena sa osporavanjem njenog suvereniteta i uopšte ustavnog institucionalnog poretka, te da se svako ko podupire to potkopavanje ne može okarakterisati ni kao dobronamerna politička stranka, a još manje kao državotvorna.

Kada je reč o preporukama ODIHR-a, Đurđević Stamenkovski je navela da Srbija treba da radi na unapređenju izbornih uslova zbog sebe, jer je, prema njenim rečima, to dobro za našu zemlju.

"Svaka politička stranka treba da teži tome da se oslanja na volju naroda i da to bude jedino sredstvo za dolazak na vlast. Sve druge prečice, sabotaže, opstrukcije nisu korisne za našu zemlju i isključivo u ovom trenutku njima će aplaudirati oni koji žele da Srbiju izoluju kao politički faktor bace je na kolena", rekla je ona.

Govoreći o optužbama da je projekat Aleksandra Vučića, Đurđević Stamenkovski je navela da nije ničiji projekat, već da su oni politička stranka koja je prešla vrlo težak put. 

"I mi od 2012. godine kada smo osnovali Udruženje građana, potom i 2019. godine registrovali političku stranku, smo nailazili na različite osporavanja, izazove, udarce, iskušenja i mi smo se tim zaista dostojanstveno nosili. U našoj polemici sa Srpskom naprednom strankom, koja je trajala tokom našeg mandata u Narodnoj skupštini je uvek stradala samo politika. Često i mi lično, ali nikada nije stradala država", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija