Politika

"Kičma Srbije će se lomiti u Beogradu": Đurđević Stamenkovski, Nikodijević i Jerković o izborima u srpskoj prestonici

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

23:00

"Kičma Srbije će se lomiti u Beogradu": Đurđević Stamenkovski, Nikodijević i Jerković o izborima u srpskoj prestonici
"Kičma Srbije će se lomiti u Beogradu": Đurđević Stamenkovski, Nikodijević i Jerković o izborima u srpskoj prestonici - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Član Privremenog organa grada Beograda i predsednik Gradskog odbora SPS Nikola Nikodijević rekao je večeras da je saglasan sa mišljenjem da je potrebno veće okupljanje kada je reč o predstojećim lokalnim izborima. 

"Uvek sam za nacionalno okupljanje. Kada su ugroženi nacionalni interesi nacionalne snage treba da se okupe, i verujem da ćemo izaći posle ovih izbora još jači u Beogradu, sa ozbiljnim planom i programom", rekao je Nikodijević u emisiji ''Hit tvit'' na TV Pink.

On je dodao da su novi izbori u Beogradu organizovani jer koalicija okupljena oko SNS nije dobila podršku od grupe "Mi - glas iz naroda", iako su imali većinu od 56 odbornika za formiranje gradske vlasti.  

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su predstojeći izbori u Beogradu vanredni i po svom karakteru, ali i po posledicama za ugled, status i ukupno stanje u Srbiji. 

"Jako je važno da Beograđani shvate kolika je odgovornost na njima u ovom času. Predstojeći izbori će odlučiti dalju sudbinu naše zemlje, neće odlučivati naročito o komunalnim stvarima u Beogradu, odlučivaće o tome kuda će Srbija dalje ići. Predsednik je govorio o tome da Zapad očekuje odricanje od Republike Srpske, priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova i sankcije Rusiji, a imate najavu opozicije da će pristati na sve to samo da dođu na vlast", rekla je Stamenkovski. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Ona je rekla da prema njenim podacima, Beograd čini jednu četvrtinu biračkog tela Srbije, i dodala da je centar ekonomskih političkih zbivanja. 

"Kičma Srbije će se lomiti u Beogradu, on je ispit naše političke zrelosti i zato se nadam da na ovim izborima glasamo i protiv priznanja Kosova", rekla Đurđević Stamenkovski. 

Nosilac liste "Mi - glas iz naroda" za beogradske izbore Aleksandar Jerković rekao je da će novi izbori u Beogradu biti referendumski.

"Radiće se o nacionalnim izborima sa pitanjem - da li ste za Srbiju ili protiv nje?", rekao je Jerković.

On je istakao da mu nije jasno zbog čega nije formirana većina u Beogradu, kada je za to, kako je rekao, postojala idealna prilika nakon izbora 17. decembra, kada je lista "Mi - glas iz naroda" na republičkim izborima osvojila 4,6 odsto, a na beogradskim 5,4 odsto.

"Kada sam rekao u izbornoj noći - možda ćemo dobiti gradonačelnika, nisam mislio na sebe, mislio sam na doktora Nestorovića. Zbog čega to nije iskorišćeno, zbog čega taj potencijal, koji smo u tom trenutku imali, nije iskorišćen, meni nikada neće biti jasno", istakao je Jerković.

Nikola Nikodijević je, komentarišući navode da se u izboru za gradonačelnike i ministre u Srbiji upliću stranci kako bi donosili odluke o postavljanu ovih funkcionera, rekao da je to moguće samo u državama koje nisu samostalne i suverene. 

"To može samo u zemlji koja nije suverena i koja ne može samostalno da donosi odkuke, a Srbija na svu sreću to nije, biće tako sve dok SNS i SPS imaju većinu to mogu da vam garantujem", rekao je Nikodijević.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija