Društvo

Povećava se broj zaraženih malim boginjama u KBC Zemun: Morbile potvrđene kod još nekoliko zaposlenih

Komentari

Autor: Euronews srbija, Stefan Goranović

28/05/2024

-

12:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U KBC Zemun od malih boginja obolelo je sedam zaposlenih, potvrdila je za Euronews Srbija dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Reč je o četiri zdravstvena radnika i tri nemedicinska radnika.

"Svi su dobili tegobe od 12. do 23. maja. Sve osobe su bili u kontaktu sa prvoobolelom osobam. Od sedam obolelih kod tri je virus morbila potvrđen laboratirijski, kod dve na osnovu kliničke slike i za još dve se čekaju rezultati", navela je Maris.

Od sedam obolelih, jedna osoba je na bolničkom lečenju. Četiri zaražena zdravstvena radnika su sa Odeljenja ginekologije i akušerstva. 

Maris kaže da među pacijentima i bebama nema zaraženih.

"Zaposleni iz KBC Zemun koji su zaraženi malim boginjama imaju 29 do 54 godine. Za šest obolelih nepoznat je vakcinalni status, jedna obolela osoba je vakcinisana jednom dozom MMR, što je nedovoljno da zaštiti od ove bolesti", navela je dr Maris koja je načelnica Jedinice za zarazne bolesti GZZZ.

Dodaje da su preduzete sve mere kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti.

"Svakodnevno smo u komunikaciji sa kolegama KBC Zemun. Na odeljenja ginekologije i akušerstva, gde su registrovana četiri slučaja zaraze među zaposlenima, elektivne prijeme smo odložili do odjave epidemiji, a primaju se samo hitni slučajevi", navela je Maris.

Za ceo KBC Zemun naložena je revizija vakcinog statusa za sve zaposlene. Ukoliko nemaju uvid u medicinsku vakcinalnu dokumentaciju, radi se serološka analiza, dokazivanja  IGG antitela, da se vidi da li imaju zaštitu.

"Ukoliko se potvrdi da nemaju adekvatnu zaštitu takve osobe se vakcinišu", navela je Maris.

Pojašnjava da su kontaktirani svi pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženim zdravstvenim radnicima, proveren je i njihov vakcinalni status.

"Oni koji nisu vakcinisani u slučaju pojave bilo kojih simptoma da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Bebe ne mogu da prime vakcinu, a njih štiti majčin imunitet, tako da su i one zaštićene", pojasnila je Maris.

Epidemija malih boginja prijavljena je u februaru na teritoriji Beograda. Od tada do danas na teritoriji glavnog grada registrovana su 72 slučaja obolevanja od malih boginja.

 

Komentari (0)

Srbija