Društvo

Pušenje izaziva karcinom pluća, Đerlek: Srbija će u najskorije vreme organizovati skrining na rano otkrivanje te bolesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2024

-

14:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležava se danas, 31. maja. Gotovo trećina stanovništva Srbije svakodnevno puši, dok zbog izloženosti duvanskom dimu godišnje prevremeno umre 15.000 ljudi.

Najteža bolest koju pušenje može da izazove je rak pluća, koji je ujedno najčešći i najsmrtonosniji kancer u našoj zemlji, ali i u svetu. Podaci pokazuju da u Srbiji godišnje oko 7.000 ljudi oboli od karcinoma pluća, a umre oko 5.000. To znači da na svaka dva sata jedna osoba izgubi život.

Jedan od razloga velike smrtnosti je što se bolest kasno otkrije, kada je karcinom pluća u trećoj ili četvrtoj fazi. U toj fazi bolesti terapijske opcije su ograničene. Bolest se kasno otkriva jer je veoma podmukla, simptomi su često nespecifični. 

Simptomi koji mogu da ukažu na bolest su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, hronični umor, ali i iskašljavanje krvi. Zato bi svi pušači stariji od 50 godina, trebalo jednom godišnje da urade snimak pluća.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je rekao da se mora krenuti sa pojačanim skriningom za karcinom pluća. Stav ministarstva danas je, na skupu povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, potvrdio i državni sekretar Mirsad Đerlek.

Profimedia

 

"Srbija u najskorije vreme uvesti organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća", rekao je Đerlek, a navedeno je u saopštenju Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", koji su organizovali skup.

Inače, skrining program sada se obavlja samo u Vojvodini. Skrining se obavlja niskodoznim skenerima, tako da se smanjuje zračenje pacijenata.

Nespecifične tegobe

Dr Spasoje Popević, zamenik direktor Klinika za pulmologiju KC Srbije kaže da je većina pacijenata koji se leče kod njih pušači.

"Svi pušači kašlju, manje ili više, ali kad počnu da kašlju i iskašljavaju po ceo dan, to je signal da se treba obratiti lekaru za pomoć", kaže Popević za Euronews Srbija.

Pojašnjava da su druge tegobe koje mogu da ukažu na ovu bolest: bol u grudima, osećaj otežanog disanja ili kratkog udaha, zatim gubitak telesne težine, malaksalost. Moguće je da se pojavi i iskašljavanje krvi, ali to se javlja u svega 10 odsto slučajeva, kod bolesnika koji imaju rak pluća.

"Sve su ovo vrlo nespecifični simptomi i kada se jave većina pacijenata koja dođe kod nas je već u trećem ili četvrtom stadijumu bolesti, kada hirurško lečenje nije moguće. Drugim rečima, svi ovi znaci ukazuju na uznapredovalu bolest. Oko 75-80 odsto pacijenata na pregled pulmologa dolazi upravo u tom stadijumu", istakao je on.

Profimedia

 

Popević kaže da je najbolje kada se karcinom pluća otkrije u ranoj fazi, kada je moguće hirurško lečenje i gde je izlečenje moguće u velikom procentu. Kada se bolest "uhvati" na vreme lekarima je na raspolaganju više terapijskih opcija. U kasnoj fazi bolesti terapijske opcije su ograničene.

"Nažalost, veoma mali broj pacijenata dolazi u ranom stadijumu raka pluća. U odmaklom stadijumu primenjuje se hemoterapija, radioterapija, ali i najnovije terapije, kao što su ciljana i imunoterapija", pojasnio je on.

Upitan koliko su opasne elektronske cigarete, on je rekao da su štetne i opasne koliko i obične cigarete.

Skrining program

Inicijativa "Ima bez dima" pozvala je ugostitelje da današnji dan, kada se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima, u svim kafićima, restoranima i klubovima bude bez duvanskog dima i apelovala na celo društvo, državu i građane, da podrže ugostitelje.

Iz Inicijative "Ima bez dima" pozivaju sve vlasnike lokala da podrže ovu ideju i simbolično oslobode svoje lokale od dima na Svetski dan bez duvanskog dima i da reakcije svojih gostiju podele sa njima na njihovoj Fejsbuk stranici. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija