Društvo

Orlović: Podnosim ostavku na mesto dekana FPN

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

08/06/2024

-

15:51

Orlović: Podnosim ostavku na mesto dekana FPN
Slaviša Orlović - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Profesor FPN Slaviša Orlović, o čijem se izboru za dekana juče odlučivalo na Fakultetu političkih nauka uz proteste, napisao je na platformi X da "podnosi ostavku na mesto dekana" i dodao da je "fakultet iznad svih".

Kako je naveo u dokumentu koji je objavio "svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mu koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da deli fakultet, podnosi ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizuje program koji je podržala većina članova NNV“.

"Zahvaljujem se koleginicama i kolegama koji nisu podlegli neviđenom pritisku i ipak glasali za mene na Nastavno-naučnom veću i na Savetu fakulteta koji je održan u atmosferi neprimerenoj akademskoj instituciji. Moju kandidaturu je osim odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega. Nakon mog izbora na izbornoj sednici Nastavno-naučnog veća, koja je održana 30. maja, gde sam dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glasa, do sednice Saveta fakulteta 7. juna, protiv mene se vodi kampanja, hajka i medijski linč“, naveo je.

Dodao je da je "javnost već obaveštena zvaničnim dopisom dekana da protiv njega nema odluka niti postupaka“.

"U izbornom postupku nijedan član kolektiva nije podneo žalbu niti prigovor Izbornoj komisiji, Nastavno-naučnom veću, Savetu ili Etičkoj komisiji. Sednica Saveta FPN održana 7. juna na kojoj se glasalo o izboru dekana, kada je doneta odluka o izboru dekana većinom od ukupnog broja članova, protekla je u okolnostima koje su diskreditovale izborni postupak (otkazivanje sednice, proglašavanjem sednice nelegalnom, zabranom ulaska članova na glasanje, snimanjem glasanja i različitim tumačenjima i interpretacijama) i kreirale atmosferu snažne polarizacije. U narednim danima ću obavestiti organe fakulteta o svim događanjima vezanim za moj izbor“, naveo je Orlović.

Inače, aktuelni dekan FPN Dragan Simić za rekao da "na osnovu zakona i statuta Fakulteta političkih nauka, kao i mišljenju pravne službe FPN, profesor Slaviša Orlović nije izabran za dekana.

Simić je za RTS pojasnio da postoje dva tumačenja glasanja u Savetu FPN-a.

"Bio je jedan krug glasanja i 13 članova od 27 je glasalo za izbor Orlovića, budući da je za izbor potrebna polovina plus jedan, on nije izabran. Međutim, članica Saveta Maja Gojković je izašla sa tumačenjem da je pet članova napustilo Savet i da je po tome Orlović izabran jer je 13 većina od 22 aktivna člana Saveta“, rekao je Simić.

Međutim, stav pravne službe je da je takvo tumačenje protivzakonito.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija