Društvo

Radovanović za Euronews Srbija: Peti talas bio neminovan, ranije je trebalo zaoštriti mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

13:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Važeće mere nisu u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, kaže epidemiolog Zoran Radovanović i dodaje da je Srbija ušla u peti talas podjednako nepripremljena kao i za prethodna četiri talasa.

On je za Euronews Srbija rekao da je peti talas bio neminovan, da smo u prethodnim talasima loše prošli  i da je od nas zavisilo koliko će ljudi oboleti i umreti.

"Mi smo imali 3.500 umrlih na miliona stanovnika i drugi smo u svetu, posle Perua, po broju umrlih. To je posledica naših klimavih, nedoslednih mera. Mi smo primenili jedan prilagođeni švedski model u sredini u kojoj to nije funkcionisalo", rekao je Radovanović .

Ističe da je na početku leta narod "digao ruke od mera i od Kriznog štaba", a da je onda usledila apsurdna situacija da je Krizni štab "digao ruke od naroda". 

"Mere se malo primenjuju. Još ranije je trebalo početi sa njihovim zaoštravanjem. Ne samo da treba insistirati na poštovanju postojećih mera, već da se uvedu i nove shodno postojećoj situaciji", rekao je on.

Ujedinjeni protiv kovida uputili su otvoreno pismo Ministru zdravlja, Institutu batut i Kriznom štabu, a Radovanović navodi da su u pismu podsetili na sve nedoslednosti, nelogičnosti i greške koje su do sada učinjene, kao i na posledice tih grešaka.

"To je visok broj umrlih u odnosu na broj stanovnika. Na osnovu toga zahtevali smo da se zdravstvene vlasti angažuju da preduzmu energičnije mere da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike i još za neke druge kategorije zaposlenih", rekao je Radovanović.

Napominje da je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika postavljena kao moralno pitanje i da je "sramota da zdravstveni radnik ide na posao nevakinisan i da zaražava pacijente koji su došli da bi im on pomogao".

Upitan zbog čega u Izraelu, gde je najveći broj vakcinisanih, raste broj zaraženih virusom korona on je rekao da ni tamo nije impresivan obuhvat imajući u vidu zaraznost delta soja.

"Poželjno je da taj obuhvat bude veći. Dešava se da obole i vakcinisani, ali kod njih je klinička slika blaža, oni ne idu u bolnicu, virus preleže na nogama, kod kuće. Tu je razlika.  Broj obolelih se povećao, ali broj pacijenata sa komplikacijama i broj umrlih ne prati taj porast. U tome je poenta sa vakcinacojom", pojasnio je Radovanović.

Govoreći o predstojećoj školskoj godini u Srbiji, epidemiolog je rekao da bi ona morala da počne regularno, u školskim klupama uz poštovane protivepidemijskih mera,  jer su đaci u prethodnih godinu i po dana mnogo izgubili.

"Moralo je mnogo ranije da usledi promocija vakcinacije među prosvetnim radnicima. Apsurd je što su prosvetni radnici vakcinisani kao prosečna populacija, a očekivalo se da bude više. Kratak je period, moralo se više ići na objašnjavanje. Razuman čovek je već morao da shvati koje su blagodeti vakcinacije. Obaveza prosvetnog radnika da ne rasejeva zarazu", zaključio je on.

Komentari (1)

SrbIn

13.08.2021 23:47

Stručnjak kome ništa ne verujem, i to od pre par godina, kada je praktično javno negirao uticaj osiromašenog uranijuma, plutonijuma i dr. (bombardovanje Srbije 1999.g.) na povećanje broja obolelih od leukemije i dr. sličnih oboljenja od 2005/2006. godine.

Srbija