Društvo

Đukić Dejanović za Euronews Centar: Maturanti napravili pomak u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

22:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je napravljen napredak u odnosu na prošlu godinu kada su rezultati male mature u pitanju. Đukić Dejanović je u emisiji Euronews Centar rekla da će se svi upisati u srednje škole i da ima dovoljno mesta u obrazovnim ustanovama. 

"Naše učenice i učenici su se dobro koncentrisali, pokazali su iz nekih predmeta nešto bolje rezultate nego prošle godine, iz srpskog i maternjeg jezika. Prošle godine je bio prosek osvojenih poena 10,60, sada je 11,56. Dakle, neki mali pomak sa matematikom je bio mali pad, ali to je bilo 11,70, sada je 11,40. I na izabranim predmetima u najvećem broju predmeta je bio opet jedan mali porast u odnosu na prošli put. Najbolje su uradili oni koji su polagali hemiju i fiziku, koja je najređe birana kao predmet", rekla je Đukić Dejanović i dodala:

"Deca se opredeljuju 26. i 27. juna, po redu slede tri škole, prva želja, druga, treća. Oni koji su najbolje rezultate ostvarili i u učenju, a dobijaju 60 odsto najviše za uspeh, 40 odsto na ispitu. Kad se to sabere sa najboljim rezultatima, imaće mogućnost da im se ostvari ta njihova želja". 

Ona je iskoristila priliku da se zahvali svim učesnicama jer se sve uspešno završilo. Dodala je da se na 2,007 mesta polagao ispit, uključujući i našu južnu pokrajinu i da su deca bila disciplinovana, jer je zabeležen mali broj prekršaja. 

"Tu je učestvovao ogroman broj pojedinaca, institucija, pre svega kabinet našeg predsednika vlade, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova, Pošte Srbije, Fakultet organizacionih nauka, Zavod za unapređenje, vaspitanje i obrazovanja, zatim Zavod za vrednovanje, vaspitanje i obrazovanja, ogroman broj nastavnika, preko 10.5000 nastavnika je samo dežuralo, oko 2.000 nastavnika je bilo supervizor u samom procesu u ta tri dana mature i naravno učestvovali su i svojom tremom, i svojim znanjem učenici i njihovi roditelji koji su imali vrlo teške trenutke, emotivno teške trenutke, jer to je prvi veliki ispit njihove dece i na neki način određuje profesionalnu budućnost". 

Euronews

 

Osvrnula se i na mali broj nepravilnosti. Jedan nastavnik koji je bio supervizor je pokušao da fotografiše test, ali nije uspeo u tome.  

"Videla ga je koleginica, njega smo udaljili i preduzeli sve mere u skladu sa zakonom. On je u istražnim radnjama u vezi sa tim, ali u telefonu je izvršen uvid i videlo se da apsolutno nije uspeo ni da fotografiše. Imao je samo nameru. Jedna devojčica je imala muku pa je povratila i svoj test poništila. Jedan dečak je poneo mobilni telefon, a to je bilo zabranjeno. Dobio je nula na tom predmetu, na tom testu, a ova dva su ocenjena adekvatno". 

Prema njenima rečima, Srbija kao potpisnica agende 2030 Ujedinjenih nacija, teži da srednje obrazovanje bude obavezno.

"Mi težimo ka tome tim pre što strukovne srednje škole, gimnazije, srednje škole za talentovanu decu, balet, muziku itd. imaju svoje programe. Ove sa specijalnim programima imaju i dodatni prijemni ispit jer se moraju testirati i talenti i tu nije dovoljno samo polaganje opštih predmeta, nego je baš bitno poznavanje, odnosno ocena o darovitosti dece. Tako da mislim da u tom delu smo napravili jedan sasvim korektan posao", rekla je Đukić Dejanović.

Kaže da je imala dodatno osećanje odgovornosti jer je u pitanju generacija na kojoj je bio izvršen stravični atak u maju prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar". To VII-2, a i svi njihovi vršnjaci širom Srbije su polagali završni ispit.

"Čitava ta generacija u Ribnikaru, ali i čitava generacija je posebno traumirana. To su zapravo vršnjaci koji trepere na istim talasima. I kada su u pitanju emocije i odnos prema životu, naravno da smo se posebno usmerili kod pripreme za prijemni ispit i ostvarenja želja oko upisa u srednju školu na podršku tim učenicima. Dakle, pored onih uobičajenih načina podrške koju su sva deca imala i načina da se spreme za prijemni ispit, za njih je bilo sve dodatno i više, ali nikada neće biti za njih to dovoljno", poručila je Đukić Dejanović.

Kompletno gostovanje ministarke prosvete pogledajte u video na početku teksta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija