Društvo

Jovanović: Od jula nagli porast broja inficiranih, medicinski deo Kriznog štaba u stalnim konsultacijama

Komentari

Autor: RTS

15/08/2021

-

10:32

Jovanović: Od jula nagli porast broja inficiranih, medicinski deo Kriznog štaba u stalnim konsultacijama
Jovanović: Od jula nagli porast broja inficiranih, medicinski deo Kriznog štaba u stalnim konsultacijama - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da je Srbija ušla u "novi talas" epidemije, dodajući da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih. 

Ona je navela da je udvostručen broj pacijenata na bolničkom lečenju u poslednje dve nedelje i da kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju nisu lake, kao i da većina bolesnika zahteva kiseoničku potporu.

Naglasila je da se najveći broj novoobolelih nije vakcinisao i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine.

"Prema podacima SZO, samo u prvoj nedelji avgusta je došlo do povećanja od 50 odsto zastupljenosti kovid pozitivnih pacijenata u 228 zemalja. Naime, SZO je prijavila da su se globalno ove cifre povećale", kazala je Verica Jovanović.

Ona je navela da se ne može u potpunosti sprečiti širenje novog talasa, ali da se može doprineti poštovanjem preventivnih mera.

"Da bi u celokupnoj populaciji došlo do smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikada nisu ukinute treba pojačati", naglasila je ona.

Ističe da kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju  nisu lake.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Udvostručen broj pacijenata na bolničkom lečenju

"Postoji veliki broj zahteva za prijem na poluintenzivnoj nezi. Većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu. U hospitalizovanim uslovima se nalazi više muškaraca – skoro 80 odsto su muškarci, kada je u pitanju obolevanje i uglavnom su to problemi kardiovaskularnog sistema", rekla je Verica Jovanović.

Krizni štab razmišlja o uvođenju novih mera

Govoreći o novim restriktivnim merama, Jovanovićeva je rekla da Krizni štab radi kontinuirano i da razmišlja o uvođenju novih mera, kao i da svakodnevno analizira sve podatke.

"Kada su u pitanju nove mere, one će svakako biti razmatrane i, ja sam ubeđena, donete, u zavisnosti od epidemijske krive. Kao što vidimo, mi smo tokom jučerašnjeg dana prešli 1.000 inficiranih osoba. Od 10.700 testiranih, svaki deseti je bio pozitivan, ali to je jako veliki broj. Najveći broj inficiranih se nalazi u najvećim gradovima, tamo gde su migracije najveće, istovremeno tamo gde je došlo do pada primene preventivnih mera", kazala je Verica Jovanović.

Dodala je da očekuje da će se u skladu sa potrebama zakazati nova sednica Kriznog štaba i napomenula da se konsultacije u okviru medicinskog dela i ostalih članova štaba stalno dešavaju.

"Među obolelima je mali broj vakcinisanih" 

Kada je reč o uvođenju obavezne imunizacije određenih grupa stanovništva – zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama,  Jovanović je navela da postoji potreba da se poveća obuhvat imunizacijom kod ljudi koji se kreću u javnim službama.

"Mi zato radimo kao zdravstveni sistem i kao zdravstvena struka na povećanju obuhvata, ali istovremeno i na razvoju i samosvesti i osećaja da je vakcinacija mera koja će dovesti do zaustavljanja širenja virusa" rekla je Jovanovićeva i pozvala sve koji se nisu vakcinisali da to učine.

Dodala je da se mali broj vakcinisanih osoba nalazi među obolelima, ali da je najviše onih koji se nisu imunizovali.

Treća doza

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Jovanovićeva je dodala da je primena treće doze počela u Kanadi i Francuskoj za osobe sa oslabljenim imunitetom, kao i da se već duže od mesec dana daje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj, Izraelu i Mađarskoj.

AP/Melissa Melvin

Sve spremno za treću dozu

"U tim zemljama, posebno u Emiratima, Mađarskoj i Turskoj, mešanje vakcina je moguće. Iskustva svih tih zemalja govore da prilikom primanja svih tih vakcina nije bilo zabeleženih neželjenih efekata, da se efikasnost same vakcine povećava", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da su sve pripreme za davanje treće doze završene i da se nada da će datum početka imunizacije biti objavljen u kratkom vremenskom periodu.

Cilj da škola počne redovno

Kada je reč o početku školske godine, Jovanovićeva je naglasila da već dugo traju pripreme i da je jedan od osnovnih parametara epidemijska situacija i da postoje tri modela za pripremu i organizaciju za rad u školama, koji su već korišćeni prethodne školske godine.

"Osnovni cilj i glavni motiv prosvete, zdravstva i celog društva je da škola krene na redovan način u organizaciju nastave. Velika uloga u organizaciji nastave, pored procene epidemijske situacije, biće na samim školama", kazala je Jovanovićeva.

Istakla je da je ona najbliža modelu da škole rade punim kapacitetom i da ne treba zaboraviti poštovanje svih propisanih mera.

Verica Jovanović je poručila da se deca neće razdvajati na vakcinisane i nevakcinisane i da taj model neće biti u primeni, kao i da modeli neće biti isti u svim gradovima i opštinama u zavisnosti od epidemijske situacije koja nije ista u svakom gradu.

Komentari (0)

Srbija