Društvo

Šta su kovid propusnice i koliko je Srbija daleko od njihovog uvođenja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/08/2021

-

19:44

Šta su kovid propusnice i koliko je Srbija daleko od njihovog uvođenja
Kazna - Copyright EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi pojačale vakcinaciju protiv virusa korona, određene zemlje u Evropi odlučile su se za uvođenje kovid propusnica. U bioskope, pozorišta, muzeje, restorane, tržne centre, na sportske događaje mogu bez ograničenja samo vakcinisani.

Kovid propusnice  su u papirnom ili elektronskom obliku. One u sebi sadrže potvrdu da je osoba potpuno vakcinisana protiv virusa korona ili da je preležala kovid - 19 ili ima negativan test na virus.

I u Srbiji su sve glasniji zagovornici kovid propusnica jer bi to, kako kažu, bila neka vrsta nagrade za one koji su odgovorni i vakcinisali se. Smatraju da vakcinisani ne treba da budu "taoci" onih koji nisu hteli da prime dozu i da zbog njih imaju bilo kakva ograničenja.

Sa druge strane ima i onih koje kovid propusnice doživljavaju "ucenjivački", te smatraju da to može da izazove revolt kod ljudi. Podsećaju na proteste u zemljama gde su propusnice uvedene ili je njihovo uvođenje planirano. 

Kon: Racionalno uvođenje kovid propusnica

Epidemiolog i Član Kriznog štaba dr Predrag Kon ranije je rekao da je "racionalno uvođenje kovid propusnica", ali da se to u Srbiji doživljava kao ozbiljna diskriminacija, izaziva bes kod ljudi i nema političke volje za njihovo uvođenje.

"Bez jasnog stava da li su kovid propusnice legitimne ili ne, vrlo je nezahvalno pričati o tome“, naveo je on za N1.

Da i u Srbiji treba uvesti kovid propusnice saglasan je i imunolog i virusolog Milanko Šekler. On smatra da je uvođenje kovid propusnica "apsolutno moguće“ uz rigorozne kontrole.

Podseća da je Egzit organizovan na sličan način i da posle tog festivala nije primećen drastičan skok broja zaraženih.

profimedia

 

"Očigledno je da to može da funkcioniše ukoliko su nadležna tela koja to treba da kontrolišu adekvatno obučena“, rekao je nedavno Šekler za N1.

Smatra da to treba da bude sprovodeno "drastično", da budu kažnjavani oni koji ulaze u lokale bez ispunjavanja navedenih uslova, ali i oni koji im to omogućavaju.

Vučić: Razgovaraćemo o tome šta možemo

Predsednik Srbije kaže da će "slušati doktora Kona i doktora Šeklera", ali da se mora razmišljati i o poštovanju Ustava.

"Videćemo, ali svakako ćemo slušati struku. Na takav način smo počeli. Ne možemo da se unervozimo i da ne slušamo struku zato što nama lično ne odgovara ili zato što nam se nešto ne sviđa. Ali u svakom slučaju moraćemo da razgovaramo o tome šta je to što možemo da uradimo, šta je to što ne možemo da uradimo", rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

Da je vakcinacija skoro zaustavljena u Srbiji govori i podatak da je broj vakcinisanih prvom dozom i broj imunozovanih skoro izjednačen. Prvu dozu je do sada primilo 2.712.994, a drugu 2.614.566. sa druge strane svakodnevno raste broj zaraženih. Uvođenje kovid propusnice mnogi smatraju kao meru koja bi ubrzala vakcinaciju.

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac  dr Zoran Bekić smatra da su kovid propusnice neophodne i da očekuje da vrlo brzo budu uvedene.

"Sigurno je da je bolje upustiti se u kovid propusnice iz nekoliko razloga. Oni koji su bili odgovorni i vakcinisali su se, sada ne treba da budu taoci onih koji nisu hteli da prime dozu“, rekao je Bekić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, kovid propusnice će ujedno ubrzati vakcinaciju.

Gligić: Propusnice ucenjivački potez

Sa druge strane, virusolog Ana Gligić smatra da je uvođenje kovid propusnica "ucenjivački potez".

"Ne volim ucenjivačke poteze. Više sam za to da se posveti pažnja edukaciji i da se građanima objasni zašto je važno da se vakcinišu. Kovid propusnice podsećaju na nešto ružno", navela je ona za Euronews Srbija.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Navodi da to neće niko moći da kontroliše, jer oni koji žele da zarade prvi neće sprovoditi uvođenje kovid propusnica.

"Ko će da kontrolisati ko ide u restoran? Oni koji žele da zarade oni će sakrivati one koji nisu vakcinisani. Mislim da to nije dobar potez, ali neka probaju. Uvodi ceo svet, pa neka probaju i naši", rekla je ona.

Kovid propusnice u Francuskoj

Francuska je donela odluku da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna za medicinsko osoblje i druge profesije.

Francuzi su u obavezi da za odlazak u bioskop, pozorište, muzej, ili na sportske događaje pokažu sanitarnu propusnicu, odnosno dokaz da su vakcinisani protiv koronavirusa, preležali virus, ili da pokažu negativni test.

Zdravstvena propusnica obavezna je i u barovima, restoranima, dužim linijama prevoza i bolnicama. 

Zelena karta u Italiji

Italijanska vlada odlučila je da nastavnici moraju da poseduju dokaz o imunitetu od COVID-19 pre ulaska u učionicu, a takozvana zelena karta (Green Pass) je takođe obavezna za putnike u vozovima, avionima, brodovima i međugradskim autobusima.

Propusnica je dokaz o bar jednoj vakcini primljenoj u poslednjih devet meseci, negativnom kovid testu u poslednjih 48 časova, te da je osoba preležala bolest u poslednjih šest meseci. Zelena propusnica ima kod, može biti u papirnom obliku ili digitalna.

Propusnica je potrebna i onima koji žele da jedu u restoranima u zatvorenom prostoru, prisustvuju koncertima, predstavama ili bioskopskim projekcijama, idu u teretane ili na bazen.

Komentari (0)

Srbija