Društvo

Nakon vrelih dana, konačno stiglo i osveženje: Temperatura niža i do 10 stepeni, mogući pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

07:44

Nakon vrelih dana, konačno stiglo i osveženje: Temperatura niža i do 10 stepeni, mogući pljuskovi
Olujni oblaci - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Posle vrelih dana u Srbiju je konačno stiglo osveženje sa severa. U toku noći stigao je hladan front i spustio temperaturu u pojednim mestima i do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Vojvodini biće 24 stepena, dok će na jugu i jugoistoku biti 34 stepeni.

Urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević kaže da će front vrlo sporo napredovati ka jugu, tako da će se u najjužnijim predelima naše zemlje osveženje osetiti tek sutra.

 

"Kao i uvek kada nam front stiže sa severa, gde nema mora i okeana gde bi mogao da pokupi vlagu, i ovu promenu vremena neće okarakterisati padavine već osveženje. Temperatura danas osetno niža nego juče naročito u severnim i centralnim predelima. U najtoplijem delu dana od 24 stepena u Vojvodini, do 34 na jugu i jugoistoku", rekla je Lazarević.

Promenu vremena uvek prati i promena pravca vetra. Tako je i sada, umesto južnog do kraja dana u većem delu Srbije duvaće severni vetar slabog do umerenog inteziteta. U danu pred nama biće pretežno sunčano i u većini mesta suvo.

Međutim, dolazak hladnog fronta na pregrejano tlo može izazvati burne procese u atmosferi, što znači da su padavine danas moguće, ali samo u formi izolovanih, kratkotrajnih letnjih pljuskova praćenih grmljavinom.

Od sutra u celoj Srbiji znatno prijatnije, sa temperaturom u najtoplijem delu dana ispod 30 stepeni. Nažalost, sušan period pratiće nas do daljnjeg, što će loše uticati na kvalitet i prinos ovosezonskih poljoprivrednih kultura.

Toplije vreme ponovo se prognozira od vikenda, ali će to biti znatno prijatnije temperature u odnosu  na ove koje smo imali prethodnih dana. Naime, živa u termometru neće prelaziti 35 podeljak.
 

Komentari (0)

Srbija