Društvo

Izlazak iz hraniteljskih porodica i ulazak u nepoznato: Nema sigurnog recepta

Komentari

Autor: Euronews Srbije/Dragana Savić

18/08/2021

-

23:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Da bi se mladi iz hraniteljskih porodica osamostalili, treba da se zaposle, pronađu stan, izađu na kraj sa administracijom i razviju brojne druge veštine. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac razvio je mobilnu aplikaciju "Klikom do podrške" koja im pruža korisne savete kako da u tome uspeju.  

Jovica Rabrenović je student gastronomije. Kaže da je za njega upis na fakultet bio veliki korak u život, ali da za svaki izlazak iz sigurnosti hraniteljske porodice treba dosta podrške.

"Prvo, jako smo uplašeni. Mi se spremamo tipa ceo taj period koji traje u hraniteljskoj porodici, mi se spremamo, kao. Ali, u stvari, sam trenutak kad dođe do toga, to je sve da nismo uopšte spremni i da nam je to sve novo i jako teško", rekao je Rabrenović za Euronews Srbija.

Ivana Rakić, savetnica za hraniteljstvo kaže da se vode time da intervencije budu upravo onoliko koliko je potrebno svakoj mladoj osobi, "a ne sada ako treba svima praksa, svima škola".

"Ne, samo šta kome treba, to dobije. I ukoliko mu treba malo, dobije vrlo malo podrške, ukoliko mu treba više, dobije više", kaže Rakić.

Aplikacija "Klikom do podrške" sadrži savete o tome kako naći stan, izvaditi lična dokumenta, napisati CV. Tu se može pronaći test samostalnosti, ali i opcija kasica, za koju Jovica kaže da mu je bila vrlo korisna.

"Za budžet svoj novac, kako da raspolažem, taj deo novca koji imam, taj prihod onda moram da raspolažem za tih mesec dana, onda šta mi je prioritet, šta treba da platim, šta mi ostaje", objasnio je on.

Rakić dodaje da im aplikacija pomaže i da nauče kako da raspolažu sa novcem.

"Mlade osobe koje ne znaju da raspolažu novcem, kao i većina populacije - mi njima kažemo opušteno, ne znamo ni mi, ali moramo na tome da radimo i da učimo - ukucaju sve svoje prihode, sve svoje rashode, i vide gde su, da li mesec može da prođe sa tim novčanim iznosom", navela je ona.

Sigurnog recepta za osamostaljivanje nema, ali stručnjaci poručuju da je važno početi što ranije.

"Dok su u hraniteljskim porodicama da imaju priliku da počnu da rade, da probaju jedno zanimanje, da kažu, e ovo ipak nije za mene, da probaju, znači da što više, da ih ubacujemo u što više nekih realnih, svakodnevnih situacija, iz kojih oni mogu da budu ojačani. Da sutra kada izaberu zanimanje mogu da budu odgovorni i vredni radnici", rekla je Rakić.

Jovica kaži da najvažnije - pobediti strah.

"Znači, ako ti uspravno stojiš, uspravne glave, ako znaš svoj posao i ako znaš da ga organizuješ, onda su svi oko tebe organizovani. Onda ceo posao može da ide mnogo glatko i mnogo lepo. Tako da ja sebe vidim, mislim, videćemo kako će da bude, ali, kao izvrsnog kuvara", kaže on.

Za mlade ljude je izlazak iz hraniteljskih porodica, ulazak u nepoznato. Kako naći stan, šta studirati, šta reći devojci na prvom sastanku. Ako odgovorite na samo jedno od ovih pitanja, vi ste njihov stepenik ka budućnosti kakvu zaslužuju.

Komentari (0)

Srbija