Društvo

Spas od suša i nestašica vode u Zapadnoj Srbiji: Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo

Komentari

Autor: RINA

19/08/2021

-

20:34

Spas od suša i nestašica vode u Zapadnoj Srbiji: Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo
Spas od suša i nestašica vode u Zapadnoj Srbiji: Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Aneksom ugovora o izgradnji brane Svračkovo u Arilju investitorska prava preneta su sa JP "Rzav" na JP "Srbijavode".  Ta odluka je doneta na desetoj sednici Skupštine grada Čačka.

"Posle deset godina od početka izgradnje brane Svračkovo u Arilju i svih poteškoća u vezi klizišta i stabilizacije tla, Srbijavode preuzimaju investitorska prava od Republike Srbije i nadamo s e da će konačno izgradnja akumulacije Svračkvo biti privedena kraju" , izjavio je Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka.

Koliko je važan završetak radova na brani Svračkovo pokazala je i ovogodišnja suša koja je bez redovnog vodosnabdevanja ostavila pet lokalnih samouprava koje su priključene na vodosistem Rzav.

"Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara , koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Ali, imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović za RINU.

RINA

 

Radovi na izgradnji započeli su 2011. godine, a prošle je zvršena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane.

Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Nakon izgradnje autoputa to je najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija