Društvo

Hoće li bolnice opet prelaziti u kovid sistem? Pacijenti zabrinuti, nadležni poručuju: Bitno da što duže izdržimo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/08/2021

-

07:30

Hoće li bolnice opet prelaziti u kovid sistem? Pacijenti zabrinuti, nadležni poručuju: Bitno da što duže izdržimo
Hoće li bolnice opet prelaziti u kovid sistem? Pacijenti zabrinuti, nadležni poručuju: Bitno da što duže izdržimo - Copyright Tanjug, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hoće li postojeći kapaciteti novoizgrađenih kovid bolnica biti dovoljni da prime sve kovid pacijente ili će ponovo kliničko-bolnički centri i opšte bolnice morati u kovid režim – pitanje je koje je mnoge zabrinulo. 

Svakodnevno raste broj novozaraženih virusom korona, raste i broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju. Trenutno je u kovid bolnicama 945 bolesnika. Epidemiolozi procenuju da se vrh novog talasa može očekivati već krajem avgusta, sa oko 5.000 inficiranih na dnevnom nivou.

Najviše pacijenata zbrinuto je u dve kovid bolnice - Batajnica 276 pacijenata (kapacitet 930 ) i Kruševac 145 bolesnika (500). Završena je i treća kovid bolnica u Novom Sadu (600) i za oko nedelju dana očekuje se da počne sa radom. Uz privremenu bolnicu Arena, infektivne klinike, kovid kapacitet u Srbiji su oko 3.000 mesta. Do sada je popunjena skoro trećina. 

Ulazak opštih bolnica i kliničko bolničkih centara u prethodnim talasima u kovid sistem posebo su osetili hronični pacijenti - pacijenti na dijalizi, srčani bolesnici, dijabetičari, onkološki pacijenti. Nisu mogli redovno na kontrolne preglede te se u Srbiji nije umiralo samo od kovida, već i zbog kovida. 

Predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Ljubinko Todorović kaže da bi ulazak bolnica iz redovnog režima rada u kovid sistem, posebno KBC Zvezdara, mnogo remetilo lečenje bubrežnih pacijenata, posebno onih koji su na hemodijalizi.

"Pacijenti na hemodijalizi su imali ogromne probleme u prvom talasu epidemije jer je KBC Zvezdara usla u kovid sistem, a tu se nalazi jedan od najvećih dijaliznih centara u Srbiji. Svi pacijenti su na dijalizu morali da idu u druge centre - Frezenijus, VMA, Poliklinika KCS", rekao je Todorović za Euronews Srbija.

Pacijenti na dijalizi posebno ranjivi

To je predstavljalo ogroman problem za pacijente na dijalizi, a Todorović kaže da je dijaliza skraćevina, da se na VMA i Poliklinici KCS obavljala u prostoru koji za to nije adekvatan.

"U zadnjem piku kada je Zvezdara ušla u kovid sistem nisu dirali hemodijalizu, ona je ostala da funkcioniše redovno", kaže Todorović za Euronews Srbija.

Tanjug/Zoran Žestić

U kovid bolnicama 945 pacijenata

Napominje da su pacijenti na hemodijalizi posebno ranjivi, te da je važno da se dijalizni centri, a njih je 62 u Srbiji i u novom talasu ostanu nesmetano da rade, gde god je to moguće.

U prethodnom talasu gde je dostignuta cifra i od 8.000 zaraženih na dnevnom nivou, u jednom periodu bilo je skoro 11.000 pacijenata na bolničkom lečenju. U kovid sistemu bile su mnoge opšte bolnice, kliničko-bolnički centri, ali rehabilitacioni centri.

U Beogradu su sva četiri kliničko-bolnička centra bila u kovid sistemu - Mišović, Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa, zatim Infektivna klinika, VMC Karaburma, privremene bolnice Arena. Zatim su u kovid sistemu bili i Institut za ortopediju na Banjici, Institut za reumatologiju, Klinika za dermatovenerologiju, Klinika za opekotine, Klinika za dermatovenerologiju, Medicina rada...

I pre korone liste čekanja bile su najduže za operacije kuka i kolena, a ulazak Instituta za ortopediju na Banjici čak tri puta u kovid sistem dodatno je povećao liste čekanja.

Bolnice da ostanu u redovnom režimu

Ministra zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je važno da opšte bolnice, kliničko-bolnički centri ostanu u redovnom režimu rada kako bi pacijenti koji boluju od drugih bolesti dobili adekvatnu negu. 

"Bitno je da što duže izdržimo kako bi pacijenti koji nisu kovid pozitivni mogu da koriste bolničke kapacitete, domove zdravlja, da idu na dijagnostiku, leče se", rekao je juče Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

On je naglasio da se ništa neće postići ukoliko se zdravstveni sistem posveti samo kovid pozitivnim pacijentima, a da pacijenti koji boluju od drugih bolesti ne mogu da dođu do lekara ili da za njih nema dovoljno mesta.

"Onda ćemo imati više ljudi koji će da umru, ne od korone, već zbog toga što nisu mogli da dođu do lekara, što nisu mogli da budu dijagnostikovani, što nisu mogli mogli da dođu na preventivne preglede, skrining preglede", naglasio je on.

Komentari (0)

Srbija