Društvo

Sputnjik V u Torlaku – kada će biti dostupne prve doze za građane

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/05/2021

-

13:31

Sputnjik V u Torlaku – kada će biti dostupne prve doze za građane
Sputnjik V u Torlaku – kada će biti dostupne prve doze za građane - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko sve bude teklo po planu, prve doze "Sputnjik V" vakcine proizvedene u Institutu Torlak biće dostupne za oko 15 do 20 dana. Ministar u Vladi Srbije i predsednik Mesovitog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović očekuje da će u narednom periodu Srbija imati dovoljno Sputnjik V vakcina da zadovolji svoje potrebe.

"Očekujemo da u sledećih deset do 15 dana iz Rusije u Srbiju bude dopremljena količina supstance od koje će Torlak moći da proizvede nekoliko stotina hiljada vakcina. Supstanca će nastaviti redovno da pristiže i očekujem da će u narednom periodu Srbija imati dovoljno vakcina da potpuno zadovolji svoje unutrasnje potrebe", rekao je Popović za Euronews.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja 19. maja potvrdio je kvalitet prvih doza koje su izašle iz srpskog instituta i dao zeleno svetlo za dalju proizvodnju. 

profimedia

 

"Direktor Instituta Gamaleja, Aleksandar Gintsburg, uručio nam je na sastanku u Moskvi sertifikat kojim se potvrđuje da vakcina proizvedena na Torlaku zadovoljava svih 18 referentnih parametara kvaliteta. Ona je istog kvaliteta kao i vakcine Sputnik V koje se proizvode u Rusiji. Time je Torlak potvrdio svoj međunarodni ugled i stogodišnju tradiciju, ali i odličnu tehnološku i kadrovsku osnovu kojom danas raspolaže ova ustanova", istakao je Popović.

Navodi da je to što proizvodnja "Sputnjik V" vakcine kreće u Srbiji rezultat dogovora dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ulaganje u Torlak

Državni vrh Srbije najavio je ranije da će u Institut Torlak biti uloženo 38 miliona evra i to 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina, kao i 20 miliona evra za uređenje prostorija i obnovu fasada.

Za vakcine proizvedene u Torlaku zainteresovane su i zemlje regiona, a Popović kaže da je na prvom mestu da se zadovolje potrebe građana Srbije, a tek onda da se razmišlja o izvozu.

"Kada bude doneta procena da Torlak ima kapacitete za izvoz, državni vrh će doneti odluku o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije", naveo je Popović.

Virusolog u penziji Ana Gligić, koja je radni vek provela u Torlaku, kaže da je velika stvar što nacionalni Institut pokreće proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona – "Sputnjik V", jer za to imaju i kapacitete i kadrove.

EPA/Etienne Laurent

 

“Raduje me što će krenuti proizvodnja, jer korone se nećemo rešiti. Ona nas okružuje. Treba da imamo proizvodnju, da svake godine pratimo mutacije i ubacujemo u vakcinu soj koji je aktuelan. Da budemo spremni da snadbevamo ceo region i šire”, navela je ona za Euronews.

Napominje da bez plana o izvozu ne treba ni počinjati proizvodnju. Seća se da je Torlak izvozio u 35 zemalja polio vakcinu.

"Kada se utrenira proizvodnja nije teško preokrenuti je i za proizvodnju drugih vakcina. Moraju se samo negovati dobri kadrovi, koji su spremni da guraju napred, ne da čekaju da nešto padne sa neba”, rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija